Pågående arbete, text ej klar.
Frukt och bär serveras oftast och kanske bäst färsk tillsammans med grädde, glass e.d. Man kan också koka, steka, grilla, eller fritera.
KOKA FRUKT & BÄR
Safta, sylta, lägga in
Fruktsoppa, fruktkräm, fruktkompott
STEKA, UGNSSTEKA FRUKT & BÄR
GRILLA FRUKT & BÄR
FRITERA FRUKT & BÄR
Att fritera, liksom att grilla frukter och bär t.ex. ananas, äpple, dadlar, physalis, apelsin, jordgubbar m.fl. är fullt möjligt och kan ge nya spännande smakupplevelser. Förutsättningen är att de inte är alltför blöta i köttet och kan förberedas i lagom bitar. Ananas skärs i bitar, apelsin klyftas. Innan fritering skalas och paneras frukten. En gammal klassiker är friterad banan med glass eller sirap till.
Varning! Frukt och bär innehåller mycket vatten vilket gör att oljan kan koka häftigt, med följande risk för överkokning och brandfara. Bäst är att använda en fritös, därefter en wokpanna eller stekkastrull, men en panna med rak, hög kant (s.k. platå) kan också användas om små volymer skall tillagas. Fyll inte kastrull mer än till halva volymen med matolja. Brinnande olja släcks genom kvävning med lock, brandfilt eller koldioxidsläckare, aldrig med vatten för då exploderar fettet och branden sprids. Läs mer i avsnitt Om fritering.
Tid & temperatur: Cirka 2 minuter i 180-190°C.
Frukt och bär skall inte genomstekas, bara paneringen.
- Skala och skär varan i önskad storlek. Torka av lite fukt.
Ha hålslev, tång och lock till hands. Lägg ut hushållspapper på ett fat. - Blanda mjöl och öl till en jämn smet, ungefär som pannkakssmet. Tillsätt eventuella kryddor.
- Fyll matfett (olja) i fritös eller panna (max till hälften). Värm sedan upp till rätt temperatur.
- Lägg i frukten försiktigt med hålslev och fritera tills fin ljusbrun yta. Rör om försiktigt någon gång.
- Fritera i omgångar, inte för mycket i taget. Blir fettet för nerkylt blir paneringen blöt och fettindränkt.
- Ta ur frukten med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Servera snarast.