Så kokas, bräseras skaldjur }

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Så kokas, bräseras skaldjur }

Pågående arbete, text ej klar.


Så kokar man hummer

  • Kontrollera att humrarna lever innan tillagning. Sträck ut stjärten och knackar på skalet. Stjärten böjs då hastigt in om hummern lever.
  • Använd en stor kastrull och rikligt med vatten (minst 5 liter). Koka två humrar i taget. Koka helst hannar och honor för sig och jämnstora humrar tillsammans.
  • Tillsätt cirka 1,5 dl/200 gram koksalt, eller 3 dl/200 gram havssalt per 5 liter vatten, samt socker och rikligt med krondill/dillfrön. Mängden varierar i olika recept, mer salt om hummern skall ätas samma dag och lite mindre om den får dra i eget spad över natt. Om så önskas kan anis eller (mörkt) öl tillsättas, men undvik generellt stark smaksättning t.ex. vitlök.
  • Vattnet skall stormkoka ett par minuter innan hummern lägg i så att hummern dör snabbt.
  • Ta bort gummibanden runt klorna. Korslägg klorna och stoppa ner hummern med huvudet först. Lägg på locket och låt koka upp och sänkt sedan värmen.
  • Koktid: En standardhummer på 600 gram kokas i 7 för hannar och 8 minuter för honor efter att vattnet åter kokat upp. För varje 100 gram i ökad vikt lägger man till 30-40 sekunders koktid.
  • Ta upp humrarna och låt dem svalna på rygg. Bäst är också att även låta spadet svalna och lägga tillbaka hummrarna för att "dra" över natt i kylskåp.

Förvaring hummer: Levande hummer kan förvaras ett dygn i kyl inlindad i en blöt handuk. Nykokt hummer förvaras kallt i sitt spad ett dygn. Om fler dagar tas hummern ur spadet och förvaras i kyl några dagar. Hummer kan frysas i sitt spad.

Läs mer

Om kokning, bräsering

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj