CIKORIASALLAT

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

CIKORIASALLAT

(vägvårda, blåblinka, besk sallat, sallatscikoria, bladcikoria, rotcikoria, drivcikoria, blekcikoria, brusselsallat)

Latin: Cichorium endivia, Cichorium intybus

Engelsk översättning chicory, wild chicory, garden chicorée, garden endive, witloof chicory

Fransk översättning chicorée

Italiensk översättning cicoria, catalogna

Tysk översättning Zichorie

Spansk översättning cicoria

Cikoria (Cichorium) är ett (sallats-)släkte med sju arter spridd i Europa, Afrika och Asien. Den förekommer vilt i Sydsverige, på Öland och Gotland, där den på många platser följer vägkanterna, vilket givit den det svenska namnet vägvårda. Lokalt även kallad blåblinka syftande på blomfärgen. Cikorior är tvååriga örter som blir 3-12 dm höga. Bladen är vanligen avlånga, tandade eller grovt flikiga, blommorna är vackert blåklintsblåa. Gemensamt för alla cikorior är att de har besk smak. Två av arterna har förädlats till många varianter. 

Cichorium endivia (endiv) omfattar frisséesallat (var. crispum) och escaroll (var. latifolium). Båda har löst knutna huvuden av krusiga, vanligtvis gula och gröna blad, men det finns också rödtonade varianter. Läs mer > Frisséesallat, escaroll.

Cichorium intybus är den urspungliga vilda arten men förekommer förädlad, dels som sallatcikoria även kallad bladcikoria (C. intybus var. foliosum), dels som rotcikoria (se nedan). Sallatscikoria kallas chicorée eller rätt och slätt rosésallat, rosensallad, rossi e.d. när den är en röd, slätbladig huvudsallat. Det finns grön-gula varianter av olika slag, t.ex. Castelfranco som är en krusig, gräddgul sallat överstänkt med vinröda fläckar och med gröna yttre blad. Läs mer > Rosésallat; Castelfranco.

Rotcikoria (C. intybus var. sativum) även kallad drivcikoria eller blekcikoria odlas för rotens skull. Roten sparas och drivs till minisallaten kallad endive. Det är en vit-blekgrön eller vit-röd pålrot (läs mer > Endive). Cikoria används också som rotsak, Läa mer Cikoriarot.

Det är onekligen inte lätt att hålla isär begreppen och i handeln råder ganska stor förvirring där namnen används lite omvartannat. Artnamnet endiv (endivia) används för sorter av intybus vilket sakligt sett är fel. Frisséesallat kallas ofta för chicorée frissée fast det inte är en chicorée (C. intybus) osv. Förvirringen spelar väl inte så stor roll, det viktiga att känna till är att all cikoriasallat har besk smak.

Odling: Växten har odlas sedan urminnes tid för de ätliga bladens skull och roten användes förr som surrogatkaffe. I Sverige importerar vi cikoria främst från Italien och Frankrike. Läs mer: Odla cikoriasallat.


SÅ ANVÄNDS CIKORIASALLAT

Cikorior har mer eller mindre besk smak vilket många har svårt att uppskatta. Sallaten kan med fördel blandas med annan mildare sallat, vilket ger anrättningen mer karaktär. Cikoria äts också kokt eller bräserad till kött och fisk, eller naturell till smakrika ostar.

Läs mer

Frisséesallat, escaroll

Castelfranco

Rosésallat

Endiv

ODLA CIKORIASALLAT

Cikoriarot

Bilder cicoriasallat

Bilder cikoriasallat

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj