Om drinksmaksättare

Om drinksmaksättare

(grenadin, orgeat, sockerlag)

Smaksättare/färgsättare till drinkar eller t.ex. bakverk finns i flytande form (syrups), som pulver, puré, eller som mixer där man enbart tillsätter alkohol för att få en färdig drink. De flesta smaker finns att tillgå och kan vara starkt bittra som Angostura eller mycket söta som Grenadin.

Grenadin är den mest kända "syrupen". Det är en mörkröd, söt och alkoholfri saft, gjord på granatäpplen och röda vinbär. Äkta grenadin av granatäpple är svår att få tag på. Det är en sockertung vätska som sjunker till botten om den hälls i en drink. Hälls den t.ex. i ett juiceglas uppstår s.k. sunrise-effekt, röd i botten och gulnande uppåt.

Orgeat är en annan söt och klassisk smaksättare, som tillverkas av mandel.

Sockerlag är en vanlig smaksättare i drinkar. I en välsorterad bar finns alltid en flaska med färdig­blandad sockerlag (lika mängder socker och vatten som lättkokats), läs mer > Sockerlag. Har man inte detta kan man helt enkelt ta lite florsocker (som löser sig snabbare än vanligt socker) med lite vatten direkt i drinkblandaren. Skaka i så fall lagen först utan andra ingredienser, för att sockret skall lösa sig ordentligt.

Pulvermix förekommer också i ett stort antal och är ett praktiskt alternativ till de flytande smaksättarna.

Drinkpuréer (se eget avsnitt).

Drinkmixer dvs färdigblandade drinkar utan alkohol, finns i stort antal t.ex. bloody marymix, whisky sourmix osv. Vanligtvis tillsätts endast starksprit för att få en färdig drink.

Smaksättare som innehåller alkohol:

Angostura Bitter (alkoholhalt 45%) är ett bittert barkextrakt (gentjanarot) på rombas från Trinidad. Det skapades av Dr Siegert en tysk militärkirurg, avsedd som magmedicin. Smak: Bitter, men mild smak av pomerans och kardemumma. Skall användas med försiktighet, vanligtvis endast ett fåtal droppar. Det finns en variant som heter Angostura Orange Bitter.

Arrak (alkoholhalt 42%) framställs i Indien, Sri Lanka och på Java av sockerrör, ris, melass eller av saft från kokos- och dadelpalmer. Används i Sverige bl.a. i punsch samt som smaksättare i bakverk och konfekt. Arrak kom till Sverige på 1700-talet bl.a. som konserveringsmedel av konstiga djur till Carl von Linné.

Andra smaksättare som finns att köpa på Systembolaget är Bacardi limon (söt med inslag av citronkaramell), Bacardi razz (söt, med karaktär av hallon), Captain Morgan Spiced Gold (oljig, eldig, kryddig med jordig ton, inslag av vanilj, arrak och mandel), samt Cruzan Orange (tydlig sötma, karaktär av apelsinkaramell).

Läs mer

Sockerlag

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj