Om höstöl & oktoberfest

Om höstöl & oktoberfest

(vinteröl, Oktoberfestöl)

Höstöl sammanhänger med gamla tiders skördefester. Som regel handlade det då om att, när skörden var bärgad, dricka upp resterna av "sommarölet". Öl bryggdes förr antingen på våren (=sommaröl) eller på senhösten efter skörden (=vinteröl). Under sommaren var det för varmt för ölbryggning och under skördetiden hade man fullt upp med andra sysslor.

Vinteröl är som regel mörkare och fylligare än sommaröl. Under den varma perioden gällde av naturliga skäl ljusare, lättare och alkoholsvagare öl.

Höstöl är sålunda inte detsamma som vinteröl även om dessa förväxlas ibland. Öl som idag benämns höstöl är ofta ett mörkare öl, en bastard mellan det klassiska sommar- och vinterölet.   

Oktoberfest är en form av skördefest som härstammar från München i Tyskland, till minne av pris Ludvigs bröllop med prinsessan Therese av Sachen-Hildburghausen den 12 oktober 1810. 200-årsjubileum år 2010 m.a.o. Historiskt dricker man då ljust Märzenöl.

Ölfesten pågår under 16 dagar i slutet av september och i början av oktober. Det är en riktig folkfest och varje år dricks det över 6 miljoner liter öl bryggda av 6 bryggerier i München.

Även om vi i Sverige inte har för vana att hålla oktoberfester får vi i alla fall förmånen att köpa och dricka ett antal ölsorter benämnda Oktoberfest.

Oktoberfestöl: Märzen är ett öl som förr bryggdes i mars (März) för att drickas under sommaren. Det utvecklades en tradition att dricka upp det sista Märzenölet när skördearbetet avslutats. Ölet fick då också heta Oktoberfestbier.

Systembolagets oktoberfestöl enligt förteckning i högerkolumnen. 

Märtzen är en len, medelfyllig och medelbesk öltyp, med viss sötma och med toner av lättrostad malt. Låg men märkbar humle. Färgen är gyllengul till kopparfärgad. Passar till smakrika, kryddiga rätter av kyckling, korv och fläsk, samt till mexikansk mat och kryddiga ostar. Bra sällskapsöl.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj