Allmänt om säsongsöl

Allmänt om säsongsöl

Säsongsöl var vanligt förr och lever kvar på olika sätt in i våra dagar. På våren och sommaren drack man gärna ljusa, lättare öl och på hösten, vintern mörkare, fylligare öl. Begreppet Winter Warmer lever kvar, vilket är en beteckning för en Old Strong Ale. English Summer Ale är ett annat.

Öl bryggdes förr antingen på våren eller på senhösten efter att skörden klarats av. Under sommaren var det för varmt för ölbryggning och under skördetiden hade man fullt upp med andra sysslor. Märzen (marsöl) är ett exempel på vårbryggt öl. I Belgien har man sitt klassiska Saisong (säsong), vilket motsvar det franska Bière de Garde (lagringsöl). Båda bryggda under våren för att drickas under sommaren och under skördetid.

Att finare, starkare öl dracks vid högtider är inte svårt att förstå. Traditionen att brygga och dricka mörkt öl till jul och påsk hänger ihop med att man förr i tiden bara hade mörkt öl. I alla kulturer har man haft skördefester efter avslutat arbete. Det tyska Märzenölet bytte då namn till Oktoberfestbier. Det uppstod en tradition att vid detta tillfälle dricka upp det sista Märzenölet. Därför fick märtzenölet också heta Oktoberfestbier.

Numera tillverkar bryggerierna speciella öl främst till jul, påsk och oktoberfest. I den anglo-saxiska världen förekommer även halloweenöl.

Läs mer

Om påsköl

Om höstöl & oktoberfest

Julölstest 2011

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj