Smakindelning rosévin

Smakindelning rosévin

Rosévin är ett rosafärgat vin som kan framställas på tre sätt. Vanligast genom en kort maceration (urlakning) av blå druvor. Druvorna krossas och får jäsa tillsammans med skalen ca 1 dygn, tills lagom mycket färg har dragits ur. Alternativt sker avrinning direkt från press av blå druvor. Den tredje metoden är att blanda rött vin med vitt.

Inom EU är det inte tillåtet att blanda vitt med rött, med undantag för Champagne.

Det finns tre huvudtyper av rosé.

* De moderna godisdoftande.

* De klassiska fruktiga.

* De mer oxiderade gammedags varianterna.

Gemensamt för alla r0séviner är att de ämnade för tidig konsumtion.

Åsa W Karlsson, sommelier: Roséviner har emellanåt kallats ”fegisvin”. Varken rött eller vitt och därför inget riktigt vin? Så är inte fallet längre. Tro det eller ej, men det är smakskillnader mellan de olika varianterna. Några är bäriga och åt det syrliga hållet medan andra drar mer åt hallonbåtar och saft. Detta, om inte annat, kan vara en god anledning att prova några olika sorter för att hitta sommarens favorit. Glöm inte heller de bubblande rosa vinerna – sprudlande gott!

Rosévinder sorteras enligt följande:

* Torra

* Halvtorra

* Söta

Systembolaget gör ingen uppdelning av roséviner tyvärr. Smak och användningsområdet skiljer sig väsentligt mellan sorterna.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj