Smakindelning mousserat

Smakindelning mousserat

(pärlande vin, champagne)

Mousserat vin är vin som skummar av bubblor från kolsyra. Ordet mousserat kommer från franskans "mousser" som betyder skumma och varifrån det svenska populärordet "skumpa" kommer.

Mousserande kvalitetsvin framställs genom att vin får jäsa en andra gång i ett slutet kärl. När jästen verkar omvandlas sockret till alkohol och koldioxid. Eftersom jäsningen sker i ett slutet kärl kan koldioxiden inte förångas utan blir i stället löst i vinet och bildar bubblor. Enklare mousserande vin kan tillverkas genom att tillsätta kolsyra.

Mousserat kvalitetsvin i Frankrike benämns crémant, vilket enligt lag endast får användas av AOC-klassade producenter (appellation d’origine contrôllé). Mest känt är "bubbel" som kommer från regionen Champagne norr om Paris. Namnet är ett skyddat varumärke och får inte användas för vin från andra områden. Det produceras stora mängder mousserat i Frankrike, men också i många andra delar av världen.

Inom EU skiljer man på mousserande viner (kraftigt bubblande) och pärlande viner (lätt bubblande). I Sverige skiljer vi normalt inte på moussserat och pärlande.

Smakmässigt skiljer vi på torra (syrliga), halvtorra och söta mousserande viner. Vi skiljer också på vita, rosé och röda. I huvudsak är det de torra vita som gäller, i viss mån rosé och sällsynt röda.

Mousserat vin indelas efter färg och smak enligt nedan. Mousserat torrt vitt vin är vanligast.

Mousserat vitt vin

* Mousserat torrt vitt vin

* Mousserat halvtorrt vitt vin

* Mousserat sött vitt vin

Jämför torra, halvtorra och söta viner.

Mousserat rosévin
* Mousserat torrt rosévin

* Mousserat halvtorr rosévin

* Mousserat sött rosévin
Systembolaget gör ingen uppdelning av rosé.

Mousserat rött vin

* Mousserat rött vin
Sällsynt förekommande, mest halvsött.

Mousserat fruktvin

Se Om fruktviner.

Läs mer

Konsten att öppna vin

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj