För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Övriga smaksättare

(rosenvatten)

Engelsk översättning liquid smoke

Övriga smaksättare kan vara olika smaksättare som formellt inte är kryddor, till exempel liquid smoke.

  • Liquid smoke är en flytande rökarom som används för att ge mat röksmak åt marinader, färser m.m. Framställs t.ex. av hickoryrök. Säljs i välsorterade butiker i koncentrerad form med mycket kraftig arom och smak. Används mest inom industrin för att ge produkter som korv, stekfläsk och andra charkvaror en röksmak. På så sätt förkortas produktionstider och vattenavdunstningen blir mindre. Sådan vara smakar lite annorlunde, den "riktiga" röksmaken kan man inte helt efterlikna. Varan som är vattenrikare blir också lösare i konsistensen, vilket kan vara till nackdel vid tillagning. Läs mer > Rökt, rimmat fläsk, bacon. En fördel kan vara att rökta produkter anses vara mindre hälsosamma, främst hårt rökta varor.
  • Rosenvatten är helt enkelt vatten med, eller smaksatt med rosenblad. Används främst inom kosmetik som ansiktsvatten. Förekom i Persien (Iran) redan för ett par tusen år sedan. Saladin kurdisk sultan) renade Omarmoskén med rosenvatten efter segern mot korsfararna år 1187. Rosenvatten användes också i murbruk för att ge byggnaden väldoft när solen låg på.
Läs mer

Stekfläsk, bacon

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Övriga smaksättare

Det finns 8 recept med Övriga smaksättare