Två olika mango chutney

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdig chutney

(Om chutney, chatney, chatni, mango chutney, färsk chutney)

Chutney är frukt, särskilt mango och grönsaker inlagda i råsocker och vinäger som kokas ner till en smakrik marmelad. Smaksätts med ingefära, lök, chili, kokos, tamarind och annat, samt med allehanda kryddor. I Indien förekommer färsk chutney, det  vill säga blandningar som inte kokas. Det finns många lokala varianter i Indien. Mango chutney är en klassiker i England.

Historia: Chutney har anglo-indiskt ursprung. Namnet kommer från det indiska ordet chaṭnî vilket betyder stark sås. Ursprungligen ett sätt att bevara frukt och grönt, vilket förekom i Indien före Kristus, men som först blev allmänt populärt i slutet av 1700-talet, inte minst av engelsmännen. Major Grey´s Chutney är en klassiker (se dito recept). I början av 1800-talet exporterades varan som lyxartikel till Europa och engelsmännen spred chutneykokandet till andra delar av världen, i synnerhet till Sydamerika och Karibien där chutney är populärt tillbehör till kött och fisk.   

SÅ ANVÄNDS CHUTNEY

Chutney används till mat, särskilt till smakrikt kött, eller som smaksättare av mat. Populär på ostbrickor och speciellt till cheddar. I England populärt till kalla pub-rätter.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-12

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Färdig chutney

Det finns 21 recept med Färdig chutney