Avruga, snail caviar, bottarga

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Övrig fiskrom, kaviar

(Annan rom från > torsk, islandssill (avruga), tonfisk (bottarga), karp (tarama), snigelkaviar, skaldjurskaviar, snigelkaviar, skaldjursrom, mölja, taramosalata)

Engelsk översättning Other roe from > cod, herring (avruga), tuna (bottarga), carp (tarama), snail caviar, shellfish caviar

Fransk översättning Autres œufs de poisson de > cabillaud, hareng (avruga), thon (poutargue), carpe (tarama), caviar d´escargot, caviar de crustacés

Italiensk översättning Altre uova da > merluzzo, aringa (avruga), tonno (bottarga), carpa, caviale di lumaca, cavia di crostacei

Tysk översättning Anderer Rogen von > Kabeljau, Hering (avruga), Thunfisch, Karpfen, Schneckenkaviar, Schalentierkaviar

Spansk översättning Otras huevas de > bacalao, arenque (avruga), atún (botarga), carpa, caviar de caracol, mariscos cavia

Övrig rom från fiskar eller skaldjur är vanligtvis ätbar och förekommer i handeln till exempel från lodda och sill. Varierande fantasinamn förekommer. Missa inte att vid rensning av fisk ta tillvara eventuell rom. Utmärkt gott lättstekt i lite smör.

  • Torskrom används flitigt i tubkaviar (se dito) men förekommer även konserverad. Färsk är den god att smörstekas. Mölja är en norsk torskromsrätt. I botten på en gryta läggs skalad potatis och torskrom. Häll på vatten så det knappt täcker. Låt koka tills potatisen är klar. Tillsätt fiskbitar, rensad lever och mer vatten så det knappt täcker. Salta. Låt sjuda ett par minuter tills fisken är färdig. Lever och fett som samlas på ytan skummas av. Lägg upp på uppläggningsfat. Till en portion: 200 gram torskfilé, 100 gram rensad lever, 100 gram skalad potatis, salt och peppar (källa Svensk Fisk).
  • Islandsrom är rom från laxfisken lodda (läs mer > Norsfiskar). Det är en ofärgad blekgul rom som saluförs konserverad i små burkar och används på samma sätt som stenbitsrom (läs mer > Stenbitsrom).
  • Avruga är en spansk variant av "kaviar" av rom från sill. Den har en rökig citronsmak. Färgen är svart. Färg och namn i avsikt att efterlikna den lyxiga "äkta" störkaviaren beluga (läs mer > Störkaviar).
  • Bottarga är en sockersaltad hårt torkad rom av mullefiskar eller tonfisk, som används som smaksättare i Italien (bild ovan t.h.). Den har koncentrerad smak och används i små mängder till ägg eller pasta.
  • Tarama (grek.) är fiskrom från karp, torsk eller multe. Det finns vit oblekt tarama och rosafärgad. Taramosalata är en i Grekland mycket populär fiskromsröra/dippsås, klassiskt serverad på påskafton. Det är en emulsionssås med vinäger och olja liknade majonnäs.
  • Masago är namn på rom från fisken Lodda (Mallotus villosus). 

Hälsa: Rom färgas ofta med syntetiska AZO-färger (E102, E110, E122-124, E129, E151, E180, se respektive), som är ifrågasatta som färgämne av livsmedel. De kan ge överkänslighetsreaktioner som nässelutslag, astmaanfall, rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Undvik att servera färgad rom till barn. Läs mer > Färgtillsatser.

Annan "kaviar": Det finns också rom och kaviar som inte är fiskrom.

  • Snigelkaviar är mjölkvita romkorn från en nordafrikansk snigelart. Det är visserligen ingen fiskrom, men väl så dyr och eftertraktad (runt 15.000 kr/kilo). Den är luktfri och har karakteristisk smak, med ton av bittermandel.
  • Skaldjursrom (fr. corail) förekommer bland annat hos kräftor, räkor och hummer. De räkor som säljs i handeln är alltid honor och oftast med utvändig eller invändig rom. Hummer får dock inte fiskas med utvändig rom.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Läs mer

Om fiskrom, kaviar

Norsfiskar

Tubkaviar

Färgtillsatser