Pintobönor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pintobönor

(charro beans, cowboy beans)

Engelsk översättning pinto beans

Pintobönor är en variant av kidneybönor (röda bönor), tillhörande släkte ärtväxter. De finns i olika storlekar och är ljust beigebruna med mörkbrunt fläckmönster. När bönorna kokas försvinner dock mönstret och bönorna blir brunrosa. I Mexico kallas bönorna charro beans ("cowboy beans).

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 75 gram = cirka 175 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Pintobönor är tillredda lätt möliga, med mild nötsmak.
  • Alternativ vara: Röda kidneybönor.
  • Försäljning/säsong: Pintobönor säljs torkade eller konserverade året om, dock svåråtkomliga i Sverige.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Öppnad konserv klarar 3-5 dagar i kylskåp. Undvik förvaring i burken, häll helst över i burk med lock.
  • Portionsberäkning: 1,5 dl torkade bönor per portion om tillbehör till mat (250 gram burk), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS PINTOBÖNOR

Passar bäst i varma rätter t.ex. grytor, gratänger, moussaka och i texmexmat. Kokta bönor kan även marineras t.ex. i lite avokadoolja, äppelvinäger med salt och peppar. Fungerar då som tilltugg eller som tillbehör till mat. Överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter.


SÅ TILLAGAS PINTOBÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka torkade pintobönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt stormkoka i 10 minuter för att minimera ohälsosamma lektiner. Sätt ner värmen och låt sjuda under lock i ytterligare cirka 45 minuter tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: 40-60 minuter. Eventuellt mer om stora pintobönor. Burkbönor värms upp.

Läs mer

Om bönor

Röda bönor

Recept med Pintobönor

Det finns 2 recept med Pintobönor