Mungbönor

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Mungbönor

(zanzibarärt, mungoböna)

Latin: Phaseolus vigna u.a. radiata

Engelsk översättning mung beans, mungo beans

Fransk översättning fèves de mung, vigna mungo

Italiensk översättning fagioli verdi, vigna mungo

Tysk översättning Mungobohnen

Spansk översättning judías mungo, judía de Urd

Mungböna tillhör ärtväxterna och är en ettårig tropisk ört med små frukter med knappt ärtstora frön/bönor. Arten anses härstamma från Indien och odlas numera allmänt i Asien, USA, Karibien och Afrika.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram = 185 gram när kokt (3 dl). 1 dl kokta = 60 gram.
  • Smak: Mungbönor har en mild, söt, fräsch smak.
  • Alternativ vara: Canellinibönor.
  • Försäljning/säsong: Mungbönor säljs torkade, hela eller delade frön.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor.
  • Portionsberäkning: 1,5 dl torkade bönor per portion som tillbehör till mat (250 gram burkbönor), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Mungbönor är förhållandevis lättsmälta. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS MUNGBÖNOR

Passar i sallader, wokrätter, soppor, grytor och gratänger. I Asien används mungbönorna som bas i kakor och desserter. Mungbönor är speciellt lämpliga för groddning (se > Grodda bönor) och utvecklar då höga halter av vitamin C och E. Överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter.


SÅ TILLAGAS MUNGBÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka torkade mungbönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 20 minuter tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: Hela bönor 10-15 minuter, delade bönor 5-10 minuter. Burkbönor värmes.

Läs mer

Grodda bönor

Om bönor

Recept med Mungbönor

Det finns 3 recept med Mungbönor