Latin: Phaseolus vulgaris

Engelsk översättning flageolet bean

Fransk översättning flageolet, chevrier vert

Tysk översättning Flageoletbohne

Flageoletböna tillhör släkte ärtväxter och är en variant av trädgårdsböna. Den utvecklades på 1870-talet i Frankrike. Den vanligaste är en liten ljusgrön böna som skördas omogen, men det finns även vita, svarta, röda och gula. Den är markkrypande och blir därför lätt infekterad, dessutom svår att skörda maskinellt. Produktionen av bönan minskade under många år inklusive i Frankrike men har på senare tid fått ökat intresse. Kommentar: Flageolet är också en europeisk "spaltflöjt", ett musikinstrument i bruk sedan medeltiden.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). 1 dl kokta = 65 gram. Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning.
  • Smak: Det är en liten böna med mycket smak, ansedd som en av de bästa i Frankrike. Mjuk konsistens. Den är bäst färsk eller halvtorkad. Viss likhet med färska sojabönor (edamame).
  • Alternativ vara: Canellinibönor, edamame.
  • Försäljning/säsong: Säljs färsk, torkad eller konserverad. Svår att få tag på i svenska butiker.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Öppnad konserv klarar 3-5 dagar i kylskåp. Undvik förvaring i burken, häll helst över i burk med lock.
  • Portionsberäkning: 1 dl torkade bönor per portion som tillbehör till mat (200 gram burk), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Flageolet är förhållandevis lättsmält och lämplig för känsliga magar. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS FLAGEOLET

Flageolet passar väl att marinera, ha i sallader och i grytor. Passar väl till lamm och andra kötträtter, men även till fisk. Bönan är mycket uppskattad i Frankrike, bl.a. på finkrogarna.SÅ TILLAGAS FLAGEOLET

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka torkade flageoletbönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i 45-60 minuter tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Bönan är mjukare än flertalet andra bönorna och bör tillsättas grytor i slutet av tillagningen. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: Cirka 30 minuter. Burk: Uppvärmning.

Läs mer

Canellinibönor

Plantnames