Latin: Phaseolus vulgaris 'borlotti'

Engelsk översättning borlotti, cranberry beans

Fransk översättning haricot borlotti

Italiensk översättning fagioli borlotti

Tysk översättning Borlotto Bohnen

Spansk översättning frijol borlotti

Borlotti är en variant av trädgårdsböna tillhörande släkte ärtväxter. De varierar i färg och storlek, från medelstora, bruna mer eller mindre spräckliga bönor snarlika röda kidneybönor, till lite större, krämbeiga och ovala bönor vanligt förekommande som burkbönor. När bönorna kokas mattas färgerna. Borlottibönor är särskilt populära i Italien och Portugal.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 75 gram  = cirka 165 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Mild, lätt nötsmak. Ganska mjölig men ändå fast konsistens.
  • Alternativ: Pintobönor, kidneybönor.
  • Försäljning/säsong: Säljs inte färska, bara torkade eller konserverade (året om).
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader, men ett år gamla bönor brukar fungera väl. Läs mer > Så kokas torkade bönor. Oöppnad konserver förvaras i rumstemperatur. Öppnad konserv klarar 3-5 dagar i kylskåp. Undvik förvaring i burken, häll helst över i burk med lock.
  • Portionsberäkning: 1,5 dl torkade bönor per portion om tillbehör till mat (250 gram burkbönor), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. De kan ge upphov till gaser och ibland magsmärtor. Problemen avtar vid blötläggning och försvinner till stor del vid kokning. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS BORLOTTIBÖNOR

Borlottibönor används som andra bönor, i sallader, soppor, grytor, gratänger m.m. Överblivna kokta bönor fungerar väl att stekas dagen efter.


SÅ TILLAGAS BORLOTTIBÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka torkade borlottibönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i cirka 45 minuter tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid torkade: 45-60 minuter. Burkbönor värms upp.

Läs mer

Bondbönor

Vita bönor

Så kokas grönsaker

Canellinibönor

Pintobönor

Recept med Borlottibönor

Det finns 7 recept med Borlottibönor