Latin: Vigna angularis

Engelsk översättning adzuki, azuki, aduki beans

Fransk översättning haricot adzuki/aduki, haricot anguleux

Italiensk översättning fagioli adzuki/aduki

Tysk översättning Adzukibohnen

Spansk översättning frijol adzuki, judías adzuki

Adzukibönor (adukibönor) tillhör släkte ärtväxter och är en underart till vignabönan. Härkomst Japan. Det är små, röda, blanka bönor.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram  = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Lätt sötaktiga och fylliga. Bönorna mosar sig lätt.
  • Alternativ vara: Vita kidneybönor (canellinibönor).
  • Försäljning/säsong: Adzukibönor säljs torkade eller konserverade året om. Import bl.a. från Kina.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader. Gamla adzukibönor blir lätt beska.
  • Portionsberäkning: 1,5 dl torkade bönor per portion om tillbehör till mat (250 gram burkbönor), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. Adzukibönor är förhållandevis lättsmälta och lämpar sig för barn och andra med känslig mage. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS ADZUKIBÖNOR

Bönorna mosar sig lätt och fungerar därför väl bl.a. till vegetariska biffar och pajer. Passar i grytor och soppor. Bönorna används flitigt i japansk och kinesisk matlagning ofta tillsammans med ris, eller mals till mjöl och användas i kakor, bakverk och glass. Fröna kan groddas.


SÅ TILLAGAS ADZUKIBÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka torkade adzukibönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i närmare en timme, tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: 45-60 minuter. Burkbönor: Värmes.

Läs mer

Om bönor

Canellinibönor

Recept med Adzukibönor

Det finns 1 recept med Adzukibönor