Latin: Vigna angularis

Engelsk översättning adzuki, azuki, aduki beans

Fransk översättning haricot adzuki/aduki, haricot anguleux

Italiensk översättning fagioli adzuki/aduki

Tysk översättning Adzukibohnen

Spansk översättning frijol adzuki, judías adzuki

Adzukibönor (adukibönor) tillhör släkte ärtväxter och är en underart till vignabönan. Härkomst Japan. Det är små, röda, blanka bönor. Se film, klicka på "JoonPo" under bilden ovan.

  • Vikt i butik: 1 dl torkade bönor = 80 gram  = cirka 170 gram när kokt (2,5 dl). Bönorna sväller till drygt dubbel vikt vid kokning. 1 dl kokta = 65 gram. Burkbönor består till 55% av färdigkokta bönor och 45% av spad.
  • Smak: Lätt sötaktiga och fylliga. Bönorna mosar sig lätt.
  • Alternativ vara: Vita kidneybönor (canellinibönor).
  • Försäljning/säsong: Adzukibönor säljs torkade eller konserverade året om. Import bl.a. från Kina.
  • Förvaring: Torkade bönor är känsliga för fukt och skall förvaras torrt. Ej över rumstempemperatur och allra bäst förvaras de kallt (+4°C). Bönorna åldras och blir allt mer svårkokta med tiden. Helst bör bönorna inte vara äldre än 4 månader. Gamla adzukibönor blir lätt beska.
  • Portionsberäkning: 1,5 dl torkade bönor per portion om tillbehör till mat (250 gram burkbönor), eller det dubbla om huvudingrediens.

Hälsa: Bönor är generellt nyttig mat och rika på protein, fibrer och mineraler. Adzukibönor är förhållandevis lättsmälta och lämpar sig för barn och andra med känslig mage. Läs mer > Om bönor.


SÅ ANVÄNDS ADZUKIBÖNOR

Bönorna mosar sig lätt och fungerar därför väl bl.a. till vegetariska biffar och pajer. Passar i grytor och soppor. Bönorna används flitigt i japansk och kinesisk matlagning ofta tillsammans med ris, eller mals till mjöl och användas i kakor, bakverk och glass. Fröna kan groddas.


SÅ TILLAGAS ADZUKIBÖNOR

Blötläggning: Skölj bönorna och blötlägg i rikligt med kallt vatten, 10 timmar eller mer t.ex. över natt. Häll därefter bort blötvattnet. Ju längre blötläggning desto kortare tillagning. Blötläggning är inte ett måste..., läs mer > Om bönor.

Koka torkade adzukibönor: Tidigare blötlagda bönor täcks med dubbla mängden nytt vatten. Koka upp och låt sjuda under lock i närmare en timme, tills bönorna mjuknat (provsmaka). Rör om någon gång. Färdigkokta bönor ska vara mjuka rakt igenom, men ändå ha en viss spänst. Läs mer > Så kokas torkade bönor.

Koktid: 45-60 minuter. Burkbönor: Värmes.

Läs mer

Om bönor

Canellinibönor

Recept med Adzukibönor

Det finns 1 recept med Adzukibönor