Latin: Phaseolus vulgaris leguminosae
wax bean, sweet yellow bean
haricots beurre, fève jaune
fagiolino burroso
Wachsbohnen, gelbe Bohnen
judias amarillas
Vaxbönor är en variant av arten trädgårdsböna tillhörig släkte ärtväxter. Vaxbönor är i praktiken detsamma som brytbönor (haricot verts), förutom att vaxbönornas långsmala baljor är gräddvita (vaxvita), medan brytbönornas är gröna. Vaxbönor skördas när de är omogna och blivit 10-15 cm långa. Senare skörd ger trådiga bönor.
- Smak: Lätt sötaktiga, ibland med lätt beska. Lätt kokta är de krispigt fräscha.
- Alternativ vara: Brytbönor, haricot verts.
- Försäljning: Säljs färska, frysta och konserverade året om. Färska från Sverige i mitten juni till mitten oktober. Import vanligen från Kenya.
- Förvaring: I kylskåp +5 till +7°C i plastpåse. Optimal luftfuktighet 85-90%. Hållbarhet färska bönor cirka 1 vecka. Vid lägre temperaturer risk för frostskador, de får bruna fläclar. Frysta upp till ett år.
SÅ ANVÄNDS VAXBÖNOR
Vaxbönor används lätt kokta, hela eller skurna i bitar - till sallader, kött och fisk och anses vara en delikatess.
SÅ TILLAGAS VAXBÖNOR
Portionsberäkning: Beräkna runt 75 gram per portion om del av tillbehör till maträtt och dubbelt upp om ensamt tillbehör.
Ansa: Noppa bönorna (nyp bort ändarna) och dra dem (nyp kring nederänden och dra bort nervtråden längs ytterkanten).
Koka vaxbönor: Bönorna skall vara väl kokta, men inte överkokta. Kokas lätt och avkyls sedan i kallt vatten.
Bör hastigt värmas före servering, gärna stekt i lite smör. Bönor i soppa eller gryta tillsätts sent, strax före servering.
Koktid: Färska bönor 3-5 minuter. Serveras direkt eller kyls av i kallt vatten för att inte bli överkokta.
Övriga tillagningssätt: Vaxbönor kan lättstekas i smör, ingå i stuvningar och som ingrediens i gratänger.
Läs mer
Recept med Vaxbönor
Det finns 5 recept med Vaxbönor
-
Potatis och primörsallad
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Fredrik Eriksson *
-
BBQ-sej med grönsakssallad och citronmajonnäs
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Parmalindad lutfisk på ljummen bulgursallad med vårens primörer
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Team Milko
-
Helstekt entrecôte med färsk bönsallad och kall bearnaise
Tid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Dillstekta lammfärsbiffar med potatis- och gurksallad
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: