Latin: Physalis Philadelphia, P. ixocarpa
Tomatillo
Tomatillo tillhör, liksom kapkrusbär släkte physalis. De är båda närbesläktade med tomat. Örten har sitt ursprung i Centralamerika, där den odlas som krukväxt. Den buskaktiga örten är rankig med delvis nedliggande stjälk som kan rota sig. Blommorna är stora och gula. Liksom kapkrusbär utvecklas frukten innuti ett uppblåst foder. Frukten är ett 3-4 cm brett, runt, grönt eller mörkviolett bär, som spräcker sönder fodret vid mognad.
- Vikt i butik: 25 gram per styck.
- Smak: Saftig, sötsyrlig mild smak liknande ett syrligt äpple. Det finns också sorter med lite pepprigt smak.
- Alternativ vara: Kapkrusbär/physalis.
- Försäljning/säsong: Sällsynt förekommande i handeln. Förekommer konserverad.
- Förvaras torrt och svalt.
Hälsa: Bäret innehåller mycket kalium, C-vitamin och magnesium.
Ansa: Skalet avlägsnas vid förtäring.
SÅ ANVÄNDS TOMATILLO
Tomatillo kan användas rå i t.ex. guacamole. Den kan hackas och användas i salsa, såser, stuvningar och grytor. Smaken förstärks när den bakas eller rostas i ugn. Tomatillon används flitigt i det mexikanska och thailändska köket.
Läs mer
Morton: Fruits of Warm Climates
Recept med Tomatillo
Det finns 1 recept med Tomatillo
-
Salsa tomatillo
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan