
Fotograf/bild: Stefan Hage, Birds.se ¤
Beckasiner }
(enkelbeckasin, dubbelbeckasin, dvärgbeckasin, horsgök)
Latin: Gallinago, Lymnocryptes
snipe
bécassine
beccaccino
Beckasine, Sumpfschnepfe
becasina
Beckasiner är en grupp vadare i familj snäppor med två släkten och cirka 15 arter, varav tre i Sverige, enkel-, dubbel- och dvärgbeckasin. De är små brun-svarta fåglar alla med lång näbb. De lever i sumpartade våtmarker.
Enkelbeckasin blir 2,5 dm lång och väger ca 100 gram. Den har mycket lång näbb, är brunspräcklig på ryggen och vit på buken. Lever i norra Europa, Asien och Nordamerika. Flyttar till Afrika på vintern.
Dubbelbeckasin blir 3 dm lång och väger ca 200 gram. Fjäderdräkt är spräckligt brun, svart och vit. Lång näbb. Förekommer från Polen österut till Altajbergen. Sällsynt i skandinaviska fjällkedjan. Fyttar till tropiska Afrika.
Dvärgbeckasin blir 20 cm lång och väger ca 50 gram. Den är tecknad som övriga beckasiner men har kortare näbb. Häckar på stora myrar i Norrland och Småland.
Jaktsäsong SE: -
Vildfågel är goda som unga. Gamla fåglar är magra och kan vara sega. De äldre användas bäst till soppor, raguer och frikasséer.
Beckasin (100-300 g = 1 portion) 15-30 min.
BRÄSERA, UGNSLAGA Beckasin
Mörkt kött, tydlig viltsmak.
1 beckasin= 1/2 portion.
Färsk fågel hängs några dagar.
Tillagas i gryta eller i ugn 180°C.
Fågeln bör späckas.
Råvikt | Råvikt | Köttvikt | Bröst | Tillagning |
gram | urtagen | tillagad | tillagad | hel min |
200 g | 120 g | 55 g | 25 g | 30-45 |
Bröst cirka halva tillagningstiden.