Korinter ¤

Fotograf/bild: Top Zante

Korinter ¤

(korinter, xanthiska korinter)

Engelsk översättning Corinth raisin, zante currants

Fransk översättning raisins de Corinthe

Italiensk översättning Uve di Corinto

Tysk översättning Korinthen

Spansk översättning pasas de corinto

Korint är en variant av arten vinranka (läs mer > Vindruvor). Även frukten kallas korint. Det är en liten, mörkblå och vanligtvis kärnlös druva. Det finns korinter med kärnor, vilket anses vara sämre. Frukten odlas framför allt i Grekland, varifrån de fått sitt namn efter staden Korinth. Efter skörd torkas de mestadels utomhus i skuggan och blir då svartbruna snarlika russin. I handeln säljs de ibland som xanthiska korinter.

  • Vikt i butik: 1 dl = 55 gram. 100 gram = 1,8 dl.
  • Smak: Mycket söt liknande russin.
  • Alternativ vara: Russin.
  • Försäljning: Säljs i tättslutande förpackning.
  • Förvaras bäst i tättslutande förpackning i skafferi. Lång hållbarhet.


SÅ ANVÄNDS KORINTER


Korinter används främst som smaksättare på liknande sätt som russin, bland annat i såser och bakverk. Korintsås är klassiskt till Sillbullar (se recept > Sillbullar med korintsås), eller till Stekta laxfenor (läs mer > Laxfenor).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2025-05

Läs mer

Russin

Vindruvor

Laxfenor

Recept med Korinter ¤

Det finns 6 recept med Korinter ¤