Corinth raisin, zante currants
raisins de Corinthe
Uve di Corinto
Korinthen
pasas de corinto
Korint är en variant av arten vinranka (läs mer > Vindruvor). Även frukten kallas korint. Det är en liten, mörkblå och vanligtvis kärnlös druva. Det finns korinter med kärnor, vilket anses vara sämre. Frukten odlas framför allt i Grekland, varifrån de fått sitt namn efter staden Korinth. Efter skörd torkas de mestadels utomhus i skuggan och blir då svartbruna snarlika russin. I handeln säljs de ibland som xanthiska korinter.
- Vikt i butik: 1 dl = 55 gram. 100 gram = 1,8 dl.
- Smak: Mycket söt liknande russin.
- Alternativ vara: Russin.
- Försäljning: Säljs i tättslutande förpackning.
- Förvaras bäst i tättslutande förpackning i skafferi. Lång hållbarhet.
SÅ ANVÄNDS KORINTER
Korinter används främst som smaksättare på liknande sätt som russin, bland annat i såser och bakverk. Korintsås är klassiskt till Sillbullar (se recept > Sillbullar med korintsås), eller till Stekta laxfenor (läs mer > Laxfenor).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2025-05
Läs mer
Recept med Korinter ¤
Det finns 6 recept med Korinter ¤
-
Lammgryta med ris, aubergine och zucchini
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Sätoftakakor, korintkakor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sillbullar med korintsås
Tid: 45 min (+ 24 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Prinsessornas märgpudding
Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Prinsessornas kokbok
-
Eccles cakes, engelska vinbärskakor
Tid: 45 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Makalösa korintkakor
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan