Svensk Rapsolja's kök

Medlem sedan: 2011-06-30

Presentation

Rapsolja är idag det populäraste matfettet bland svenska konsumenter. Det är även Sveriges i särklass snabbast växande matfett och försäljningen av oljan har under de senaste tre åren ökat med ca 30 procent. Här på Spisa under "Recept" har vi samlat våra smakrika recept gjorda på svensk rapsolja.



Mer om rapsolja:
Rapsolja är ett av de nyttigaste matfetterna på marknaden. Oljan innehåller lägst halt mättat fett av alla oljor och har en hög andel nyttiga fleromättade fettsyror. Den är även rik på omega 3 och omega 6 och minskar risken för diabetes och hjärtinfarkt. Dessutom sänker rapsolja kolesterolvärdet bättre än olivolja och är även rik på E-vitamin som är en stark antioxidant.

Rapsolja finns i tre smakfamiljer: Kallpressad nötig, Kallpressad blommig och Neutral, som alla har sina egna undergrupper och smaknyanser.

Smaken på rapsoljan varierar mellan olika regioner och beror bland annat på skördeårstid och jordmån. Kalkrik jord ger en mer blommig smak och kalkfattig lockar fram de mer nötiga tonerna. Även årstiderna speglas i smakerna samt hur länge den fått mogna. Flera av de kallpressade rapsoljorna görs på raps från flera olika gårdar vilket ger en mer allmän smak, eller ”blended” om man så vill. För den riktiga finsmakaren finns det en uppsjö av småproducenter som erbjuder något som man kan likna med vinets ”singel estate”. Alltså en rapsolja från en enda gård, vilket ger en mer distinkt smak.

Kallpressad nötig rapsolja:
Kallpressad rapsolja har en gul nyans. Den framställs genom att rapsfröna pressas i en kvarn, då viss värme uppstår naturligt av friktionen. Under produktionen överstiger värmen inte 45 grader, vilket gör att alla naturliga ämnen och vitaminer stannar kvar i oljan. Passar bäst till:
* Stekt kyckling
* Grillat kött
* Nötiga bröd
* Salladsdressing med nötsmak

Kännetecknande smakkaraktär:
Det första som dyker upp när man smakar på oljan är nötigheten. Den är lätt att urskilja och har därför blivit den kallpressade rapsoljans signum. Här pratar man om att smaken påminner om valnöt, mandel eller hasselnöt. Det är en mycket karaktäristisk nötsmak som gör oljan till en bra smaksättare eller krydda. Den passar utmärkt till en vinägrett där man vill ha en tydlig nötsmak. Nötigheten gör sig även bra i mat med brynta råvaror. Smaken passar dessutom bra till brödbak.

Kallpressad blommig rapsolja:
Passar bäst till:
* Grillade grönsaker
* Stekta fiskrätter
* Bröd med frukt
* Dressing till örtiga sallader

Kännetecknande smakkaraktär:
Den blommiga rapsoljan går åt en vegetabilisk karaktär och är en mer finstämd och blommiga upplevelse som än den nötiga rapsoljan. Här finns tydliga toner av gräsighet och inslag av örtighet. Den blommiga rapsoljan passar utmärkt till sallader, grillade grönsaker till desserter och bröd av fruktigare karaktär.

Neutral Rapsolja:
Den neutrala rapsoljan är blekare i färgen än kallpressade rapsoljor och neutral i smaken. Den framställs genom ångbehandling och under hög temperatur och i processen utvinner man i princip alla olja från fröet. Använd neutral rapsolja när du vill krydda efter egen smak:
* Svensk husmanskost
* Bakning
* Asiatisk och het mat
* Tacos och Tex mex

Den neutrala rapsoljan är perfekt när du behöver ett matfett som lyfter fram de övriga ingrediensernas smaker utan att själv tillföra någon smak. Rapsolja tål uppvärmning mycket bra tack vare sin sammansättning av fettsyror och särskilt den neutrala oljan rekommenderas att steka i. Förutom att användas till stekning passar den neutrala rapsoljan mycket bra att använda till fritering, bakning, dressing och marinader.