Det finns 1,5 miljoner svampar varav ett 100-tal används som god matsvamp. Läs om matsvampar, svamporganismen, om olika svampsorter och om svampformer, hattar, skivors och fotens utseende. Ju mer du kan om svampar desto roligare är det att plocka och tillreda svamp. Och godare!
Utrustningstips:
Utrustningstips: Svampkorg, renskniv, regnkläder, ryggsäck, karta/kompass/GPS, visselpipa, mobiltelefon, plåster, vatten och matsäck. Svampbok eller
datorutskrifter.
Svamp plockas i korg.
Svampar innehåller mycket vatten och behöver god ventilation. Tätt sammanpackade i plastpåse angrips de lätt och blir oätliga, ibland t.o.m.
giftiga.
Håll gärna isär de olika sorterna i synnerhet misstänkta giftiga svampar.
Skär inte av svampen.
Försök att få upp hela svampen i oskadat skick. Vicka försiktigt på foten och vrid sedan. Hjälp eventuellt till med ett knivblad i marken. Foten är viktig för artbestämning.
Plocka friska väl utvecklade svampar.
Gamla är ofta angripna, ibland giftiga. Låt dem stå kvar som sporproducenter.
Unga, små svampar är ofta svåra att artbestämma.
Börja med
kantareller, soppar och kremlor. De förekommer rikligt, är oftast
utmärkta matsvampar och sällan giftiga.
Trattkantarell,
skogskantarell,
karljohan,
blomkålssvamp,
fårticka,
blekt taggsvamp,
aspsopp,
sandsopp,
smörsopp,
svart trumpetsvamp.
Menyse har sammanställt alla recept med svamp, dels ”svamprecept” dvs där svamp är huvudvaran i rätten och ”recept med svamp”, dvs maträtter med svamp som tillbehör.
Läs om hur du tillagar svamp:
avkokning, steka, grilla,
Ungsbaka, stuva, marinering.
Läs om hur man förvarar svamp.
Torka svamp,
djupfrysa svamp,
salta svamp,
konservera svamp,
mjölksyrning svamp.
Läs mer om ätliga och giftiga svampar, samt svampförgiftning. Förutom alla ätliga skogssvampar, finns en egen beskrivning av de svampar som vanligen finns i butik.
Annonser