Svampskolan

Det finns 1,5 miljoner svampar varav ett 100-tal används som god matsvamp. Läs om matsvampar, svamporganismen, om olika svampsorter och om svampformer, hattar, skivors och fotens utseende. Ju mer du kan om svampar desto roligare är det att plocka och tillreda svamp. Och godare!

Tips till svampplockare

Utrustningstips:

Utrustningstips: Svampkorg, renskniv, regnkläder, ryggsäck, karta/kompass/GPS, visselpipa, mobiltelefon, plåster, vatten och matsäck. Svampbok eller
datorutskrifter.


Svamp plockas i korg.

Svampar innehåller mycket vatten och behöver god ventilation. Tätt sammanpackade i plastpåse angrips de lätt och blir oätliga, ibland t.o.m. giftiga.
Håll gärna isär de olika sorterna i synnerhet misstänkta giftiga svampar.


Skär inte av svampen.

Försök att få upp hela svampen i oskadat skick. Vicka försiktigt på foten och vrid sedan. Hjälp eventuellt till med ett knivblad i marken. Foten är viktig för artbestämning.


Plocka friska väl utvecklade svampar.

Gamla är ofta angripna, ibland giftiga. Låt dem stå kvar som sporproducenter.
Unga, små svampar är ofta svåra att artbestämma.


Börja med kantareller, soppar och kremlor. De förekommer rikligt, är oftast
utmärkta matsvampar och sällan giftiga.


Recept på svamp
Svamprecept

Menyse har sammanställt alla recept med svamp, dels ”svamprecept” dvs där svamp är huvudvaran i rätten och ”recept med svamp”, dvs maträtter med svamp som tillbehör.

Tillagning av svamp
Tillagning av svamp

Läs om hur du tillagar svamp: avkokning, steka, grilla,
Ungsbaka, stuva, marinering.

Förvaring och konservering av svamp
Förvaring/konservering av svamp

Läs om hur man förvarar svamp. Torka svamp,
djupfrysa svamp, salta svamp, konservera svamp, mjölksyrning svamp.

Matsvampar och giftsvampar
Matsvampar och giftsvampar

Läs mer om ätliga och giftiga svampar, samt svampförgiftning. Förutom alla ätliga skogssvampar, finns en egen beskrivning av de svampar som vanligen finns i butik.

Annonser