Över 180 recept till jul.
Julbak,
Julgodis,
Julsill,
Fisk,
Fågel,
Kött,
Tillbehör,
Efterrätter,
Checklista.
All glögg är god, det finns klassisk glögg och spännande glögg konstaterar Menyse´s expertgrupp som testat årets glöggsorter.
Glögg skall smaka glögg, anser många av oss. Visst, jul är tradition och då skall det smaka som det alltid gjort. Här är expertgruppens urval av klassiska glöggar.
Superklassisk smak, klassisk vinnare år efter år.
Typisk glögg av gammalt snitt. Lagom av allt.
Fikon, lite apelsin och nejlika.
Fruktig, frisk, något för den som vill ha en något syrligare/friskare smak. Passar till nötter, dadlar, julgodis helt enkelt!
Smakar skog, dvs lingonbeskt med touch av blåbär. Lätt spritig. Intressant med sin syrlighet. Passar till lingonkaka med grädde.
Tog stryk av Blossa. Lite för lite kryddor, men god. Denna tillverkades första gången 1969. På den tiden var Bolagets glögg bara sliskigt söt.
Klassisk, körsbärssöt och lätt spritig. Passar till portvinskokta körsbär med kanelglass.
Klassisk, lite spritig med ett uns av apelsin. Perfekt för den som gillar glögg med extra spets.
Starkvinglögg är mer klassiker än de svagare vinglöggssorterna. En högre alkoholhalt balanserar sötman i glöggen. Detta till trots ligger vinglöggen nära starkvinsglöggarna i smak.
Fruktig med toner av körsbär, russin och granbarr. Ej riktigt klassisk, men bra smakbalans med frisk syra.
Bra, god, lagom, men inte så intressant. Bör bli godkänd av de flesta.
Något tunn, med ton av bergamott, apelsin och russin. En eloge för låg sockerhalt för att vara glögg. Passar till morotskaka t.ex.
Vit glögg har vi börjat vänja oss vid, men nu finns ytterligare en nyhet att tycka till om - rosé. Det är inte så lätt, dessa avfällingar är svårplacerade. Nästan klassisk glögg, men ändå inte.
Bra smakbalans, nästan klassiker, men fruktigare. Prova den till en klassisk fransk äppelkaka – tarte tatin. Eller varför inte till apelsinklyftor i sockerlag med glass?
Ett gott första försök, men vi ser fram mot nästa årgång. Smak av hallongodis, lätt spritig med mandeleftersmak. Tips: Prova Tindra Rosé Lättglögg – riktigt bra alkoholsvag.
Glögg spetsas på olika sätt och skall det vara klassiskt skall det vara med cognac. På senare tid har vi dock fått förmånen att även smaka på glögg spetsad whisky och rom.
Tycker man om whisky och sötsaker därtill är denna perfekt. Men inte så spritig som förr och bör därför uppskattas av fler. Balanserad och god. Kan passa som digestif efter maten.
Ett glöggalternativ till det traditionella, men ändå inte alltför avvikande. Toner av slånbär, barr och enbär.
Vi rör oss bort från klassisk glögg mot nya äventyr. Spritiga romtoner, med avsaknad av glöggkryddor. Kan vara god till julens äppeldesserter med nötter och kanel.
Nu lämnar vi de klassiska glöggsmakerna och ger oss in i en värld av nya smakupplevelser av choklad, vanilj, hjortron och clementiner.
För alla som gillar mörk choklad är detta det perfekta alternativet. Mycket choklad och bra balans. Kan med fördel serveras till en mjuk och kladdig chokladkaka med lingongrädde.
Här hittar vi också chokladtoner, men inte lika intensivt som i Xmas Delight. Toner av apelsin. Passar väl ihop med choklad- och apelsinbiscotti.
Det finns glögg för alla smaker. Välj denna om du tycker om vanilj. Bra balans och friskhet. Passar till smulpaj med äpple, apelsin och saffranssmak. Måste dock serveras varm.
En glögg att smutta på, en aperitif före maten. Balanserad och finstämd med toner snarare av tropisk frukt, apelsin och karamell än syrliga hjortron. Prova den tillsammans med hjortronsmuffins, kanderade nötter och kolasås.
Som varm doftar och smakar den mer aprikos än clementin, men sval eller kyld framträder clementinkaraktären bättre. En spännande produkt, väl värd en bättre plats än i beställningssortiment dit Bolaget förpassat drycken. Kan vara kul att servera till julens Ris à la Malta.
Glögg blir bäst med högre alkohol för att balansera upp sötma och kryddor. Dock finns några alkoholsvagare alternativ med en acceptabel smakbalans. Kul är att det kommit flera nya smaker som lingon, apelsin, rosé m.fl. Vi testade följande.
Ett överraskande gott alkoholsvagt alternativ. Kan rekommenderas. Bra smakbalans och inte alltför söt. Smakrik med frisk syra. God! var det sammanfattande omdömet från vår gravida sommelier. Prova den tillsammans med en pepparkaka, gärna med grönmögelost på.
Kryddig, med smak av nejlikor. Helt ok. En stor fördel att sockerhalten är låg.
En glögg som saknar kryddighet. Lägg i lite nejlikor vid uppvärmningen så blir den riktigt bra.
Denna gamla klassiska alkoholfria glögg köper man för att den är alkoholfri och för att man bidrar med 1 Kr till SOS-Barnbyar. Men ett litet glas räcker då den är väldigt söt. I övrigt ganska OK.