Här hittar du allmänkunskap om mat och dryck.
After-Dinner cocktails är en underskattad njutning. Den som har förmånen att ha en flaska tequila 100 % agave tillgänglig har möjligheten att göra denna ljuvliga efterättscocktail. Så sofistikerad, så elegant, så läcker!
Det finns 400 olika passionsfrukter, men den vi brukar hitta i Sverige heter gulupa. Frukten är mogen då skalet är mörkt brunlila skrumpet och hårt. God att äta som den är, perfekt till efterrätter, men också som smaksättare till kötträtter.
Mer om Gulupa
Menyse´s kockar och dryckesexperter.
Menyse samarbetar med många kockar, sommelierer och matexperter.
På varje recept framgår vem som är receptgivare. Följande medverkar regelbundet.
Anne Torjussen, kock
10 års erfarenhet som kock utomlands och i Sverige. Hon föredrar god, lättsam mat med finess.
Anne ansvarar bl.a. för recepten i Metrotidningen varje torsdag.
Ha tålamod. Smaksätt med citron
Förutom havssalt anser jag att citron är den bästa kryddan i maten. Det passar till det mesta och är enkelt att pressa över maten. Bästa smaken sitter i citron-
skalet. I övrigt ska man ha tålamod i köket och jag anser att kött, fågel och fisk oftast körs på för hög temperatur. Sänk värmen så blir det saftigare och godare.
Petter Thoen, kock
Petter är vår norske mästerkock. Ursprungligen framgångsrik reklamman i USA, med matlagning som sitt stora sidointresse. Han har förmodligen en av Sveriges största kokbokssamlingar och har själv skrivit ett 10-tal böcker. Han lagar gärna lite annorlunda.
Våga experimentera, använd din konstnärliga ådra
Mat är underbart. Tänk bara på alla underbara smaker som finns. Våga experimentera med nya rätter och utgå från vad du gillar. Jag följer aldrig recept till punkt och pricka, men inspireras av dem. Jag är road av nyskapande matlagning och innovation. Jag experimenterar med kryddor och tillagningstemperaturer. Dessutom är det viktigt att tillfredsställa alla sinnen, så se även till att lägga upp maten på ett spännande sätt. Använd snygga ovanliga tallrikar och servera med intressanta tillbehör. Var kreativ.
Åsa W Karlsson, sommelier
Årets kvinnliga sommelier 2002, föreläsare på Restaurang-
akademin, examinator åt WSET m.m. Tidigare ordförande i Sommelierföreningen och lärare vid Restauranghögskolan i Grythyttan, samt vinkrönikör i TV4. Åsa är Menyse´s expert på vin och dryck.
Smaker skall passa ihop
När jag väljer vin tänker jag på att det måste fungera i en helhet - vilket slag av tillställning det är, sällskapets storlek, smakerna på tallriken osv. Det finns inte ett vin som är det perfekta, utan många viner kan passa till mycket. Att minska ambitionsnivån när det gäller vin och se det som en god måltidsdryck är min filosofi.
Det är inte alltid lätt att hitta rätt i mångfalden av drycker och jag ser det som min uppgift att vägleda i smakdjungeln. Ett dyrt vin är inte alltid gott vilket kan bero på att det är omoget, men ett riktigt billigt vin är sällan godare oavsett hur länge det lagras. Däremellan finns det enormt många bra viner som inte kostar skjortan och som är värda den extra tjugolappen.
Katharina Huttner, projektledare och provningsledare
Katharina är eventproducent och cocktailbartender. Hon tillhör
The Cat Bar Stockholm, ett eventbolag som hjälper företag och privatpersoner att
arrangera fester och evenemang med cocktailbarer som specialitet och som även erbjuder
ett flertal olika dryckesprovningar. På Menyse blandar Katharina nya inspirerande
drinkar såväl som gamla klassiker.
Inget riktigt party utan cocktails
Precis som maten betyder drycken mycket på en bjudning, och det gäller inte bara vinet.
Att bjuda på cocktails och att på så sätt låta gästerna göra bekantskap med nya och oväntade smaksensationer är en elegant gest från arrangören och en lyx för alla gäster. Det ska vara enkelt och trevligt både att beställa en god drink och att bjuda gäster på något de inte har provat - utan att ha ett barskåp fylld med en förmögenhet.
Cocktails – med eller utan alkohol - är läskande, uppfriskande, förföriska, vackra att se på och möjliga att variera i det oändliga. Dessutom ett utmärkt samtalsämne – en cocktail skapar kontakter, den kommunicerar och säger något om vem Du är. En bar är dessutom en erkänd mötesplats och bara existensen av en bar på en tillställning kommer att göra skillnad med en festligare atmosfär. Följ med mig in i Cocktailvärlden!
Michael Mobach, sommelier
Michael Mobach är utbildad sommelier vid Grythyttans restauranghögskola. Han har erfarenhet av vinframställning från vingården Terreno i Chianti Classico i Italien och lång erfarenhet av vinprovning, utbildning och matlagning. Han både lagar och blandar på Menyse.
Det är kul med mat
Det ska vara roligt att laga mat och det behöver inte göras på egen hand. Bjud istället över kompisarna och laga en måltid tillsammans, köp in något nytt spännande vin med risk för att det kan leda till långa samtalsämnen sent in på småtimmarna.