Norsk klippfisk

Fotograf/bild: Norsk Fisk, Norges sjømatråd ¤

Protein i livsmedel

(proteinhalt i livsmedel)

Proteiner i livsmedel (viktandelar): Våra främsta proteinkällor är kött, fågel, fisk och ost. Viktiga proteinkällor i växtriket är spannmål och baljväxter som ärter och bönor samt linser. Matfett, grönsaker, rotfrukter frukt, bär, mjölprodukter, dryck, socker och sötsaker har generellt ringa andel protein. Torkade varor har generellt högre proteinmängd än färska (näringsämnena koncentreras). Till exempel innehåller en svensk salami cirka 48% vatten och 15% protein, medan en fast italiensk innehåller cirka 28% vatten och 19% protein. För enskild vara se varan.

  • Mycket högt 30%- > torkat kött och fisk.    
  • Högt 20%- > kött och fågel, räkor, hårdost, nötter.
  • Medel 10%- > lever, chark, skaldjur, dessertost, hårt bröd.
  • Lågt 5%- > ris, pasta, mjukt bröd, bönor,
  • Obetydligt 0%- >grönsaker, frukt, bär, dryck.


Proteinmängd i livsmedel (viktandel):


Kött, fågel, ägg 10-30%

  • Gelatin 85%
  • Rent kött 20-30% (torkat ~40%)
  • Ägg: 12% (gula 16%, vita 10%)
  • Matkorv ~10% (värmlandskorv 6%, renkorv 15-20%)
  • Påläggskorv 15-20%
  • Sylta, pölsa 10-15%
  • Lever ~20%
  • Bacon ~13% (lättbacon ~20%)
  • Njure, bräss, tunga ~15%
  • Inälvschark ~10%

Fisk 15-25%

  • Torkad fisk ~80%
  • Fisk ~20% (ål ~15%)
  • Fiskrom ~25% (tubkaviar ~10%)

Skaldjur 10-25%

  1. Räkor kokta, havskräfta ~25%
  2. Sötvattenskräfta, krabba, musslor ~15%
  3. Ostron ~10%

Mejeri, matfett 0-35%

  • Dessertostar ~20%
  • Färskost 5-15%
  • Mjölk, grädde, filmjölk, glass ~3% (bröstmjölk 1%).
  • Yoghurt ~5%

Grönsaker, rotfrukter 1-10%

  • Bönor, ärter färska 5-10%, (torkade 15-35%).
  • Vax- och brytbönor färska 2%
  • Grönsaker, rotfrukter: 1-5%.
  • Svamp 1-5%

Frukt & bär: 0-5%.

Spannmål 3-30%

  • Nötter , frön 15-30% (pekan 8%, kastanj 3%)
  • Fiberrika/flingor 10-20%
  • Havregryn 13%
  • Ris, pasta kokt ~3% (torkad ~10%)

Bröd, finbröd: 5-10%.

  • Hårt bröd ~10%
  • Mjukt bröd ~8% (glutenfritt ~2%)
  • Finbröd 5-10%

Drycker 0-5%

  • Alkoholfritt 0-5%
  • Alkohol 0-1%
  • Bryggt kaffe 0,1% (kaffepulver 19%)

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Proteiner

Livsmedelsverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj