Makrobiotisk kost

Fotograf/bild: Eat Smarter

Makrobiotisk kost

(makrobiotik = en kinesisk filosofi inkluderande kost, makrobiotiker)

Engelsk översättning macrobiotics = a Chinese philosophy including diet

Fransk översättning macrobiotique = une philosophie chinoise incluant l´alimentation

Italiensk översättning macrobiotica = una filosofia cinese che include la dieta

Tysk översättning Makrobiotik = eine chinesische Philosophie inklusive Ernährung

Spansk översättning macrobiótica = una filosofía china que incluye la dieta

Makrobiotik (makros = stor, bios = liv) är kinesisk filosofi skapad på 1920-talet i Japan av George Oshawa. Enligt makrobiotiken beror sjukdomar på att man är ur balans, antingen för mycket yin eller för mycket yang. Kosten skall ge god hälsa på alla plan - fysiskt, mentalt, känslomässigt och andligt. 

Kost: Basfödan är hela korn av olika sädesslag, lokala grönsaker efter säsong, bönor och bönprodukter, samt sjögräs. Man undviker rött kött (extrem yang) och socker (extrem yin). Kosten sätts samman och bereds beroende på årstid, klimat, arbete och hälsotillstånd.

Hälsa: Även om vetenskapliga belägg saknas för metoden, kan man förmoda att det generellt är en ganska hälsosam kost.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj