Vinallergi

Vinallergi

(överkänslighet mot vin)

Allergi eller överkänslighet förekommer mot vin. Vinets huvud­beståndsdelar är vatten, alkohol, socker och olika syror. Ingen av dessa brukar ge några allergiska reaktioner (om man bortser från alkoholens effekt bl.a. på lördagkvällar och söndagsmornar). Eventuella reaktioner orsakas i stället av ämnen som bildas i tillverkningsprocessen.

Aromämnen finns i druvsskalen och förekommer därför mer i rött vin än vitt. Reaktioner är dock sällsynta.

Färgämnen förekommer inte i vanliga viner, men väl i starkviner som t.ex. vermouth. Färgämnen skall anges på flaskan av leverantören.

Histaminer (signalsubstans) finns i vin och kan ge reaktioner i form av migrän, utslag och sjunkande blodtryck. Alkohol förstärker reaktionen. Röda viner innehåller oftast mer histaminer än vita och långlagrade på fat innehåller mer än unga viner.

Jäst kan förekomma i liten mängd i vin som inte klaras (vilket i sig är ett kvalitetstecken), vilket kan skapa överkänlighetsreaktioner.

Klarningsmedel används i vintillverkningen, men finns normalt inte kvar i det färdiga vinet.

Kinin finns i vissa aperitifer (starkviner) liksom i tonic och kan ge reaktioner hos känsliga personer.

Tanniner (garvsyra) förekommer huvudsakligen bara i röda viner, från skal och/eller från fatlagring. Kan bl.a. ge upphov till migrän.

Sorbinsyra E200 är ett tillåtet syntetiskt konserverings­medel som får förekomma i vin. Denna syra ingår normalt i vår ämnesomsättning, men känsliga personer kan få hudrådnad och irritation runt munnen.

Svavel (sulfit) bildas naturligt i vinprocessen och finns därför även i vin utan tillsatser. Svavel kan orsaka överkänslighetsreaktioner framför allt hos allergiker. Vitt vin innehåller mer sulfit än rött och söta vita innehåller mest. Billiga viner är inte mer svavlade än dyra.

I Sverige får vin av druvor innehålla svaveltillsatserna E220 och E228. Fruktvin, cider, öl m.fl. får innehålla E220, E221, E222, E224, E226, E227, E228. För mer information om tillsatser sök respektive E-nummer i Varufakta.

Lagstiftning
Vinindustrin har vissa undantag gällande allergimärkning av vin fram till den 30 juni 2012 (inom EU). Sulfit och svaveldioxid är idag de enda allergenerna som måste anges på vinförpackningar. T.v. undantagna är ägg, äggprodukter, mjölk och kasein vilka används som klarningsmedel.

Läs mer

Om tillsatser i mat

Om tillsatser i dryck

Ölallergi

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj