Vitamin E

Vitamin E

(E-vitamin)

Latin: tokoferol, alfa-tokoferol

Engelsk översättning vitamin E

Fransk översättning vitamine E

Italiensk översättning vitamina E

Tysk översättning Vitamin E

Spansk översättning vitamina E

E-vitamin (tokoferol) är ett samlingsnamn för en grupp tokoferoler, varav alfa-tokoferol är den vanligaste. E-vitamin skyddar våra vävnader (cellmembranens stabilitet), genom att förhindra mot oxidation av de fleromättade fettsyror som bygger upp membranen. Det kan ha betydelse för att motverka åderförkalkning och cancer. E-vitamin är fettlöslig vilket innebär att det fordras tillräckligt med fett i kosten för att tas upp av kroppen (läs mer > Vitaminer). E-vitamin anges för alla livsmedel i näringdataregistret.

Förekomst: Vitamin E får vi i oss framför allt från vegetabiliska oljor, margarin, frön, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter, ägg och mjölk.

Förekomst E-vitamin µg/100 gram (µg = mikrogram = miljondels gram):

  • Mycket högt 10-150 mg > matoljor, mandel, hasselnöt, äggula, margarin, groddar.
  • Högt 5-10 mg  > ål, fiskkaviar.
  • Medel 2-5 mg > räkor, avokado, paprika, spenat, persilja, grönkål.
  • Lågt 1-2 mg  > kyckling, fisk, smör, flingor, bär.
  • Obetydligt 0-1 mg  > kött, mejeri, spannmål och övriga trädgårdsprodukter.

Hälsa: E-vitaminbrist finns inte påvisad. Det har inte rapporteras några fall då intaget av vitamin E från livsmedel varit så hög att det resulterat i negativa effekter på hälsan. E-vitamin (tokoferoler) fungerar som antioxidanter (läs mer > Antioxidanter).


DAGLIGT BEHOV

Av Livsmedelsverket rekommenderat dagligt behov µg/100 gram (µg = mikrogram = miljondels gram):

 

 Behov vitamin E

µg 

 Spädbarn < 1 år

3

 Barn 2-5 år

5

 Barn 6-9 år

6

 Flicka 10-13 år

7

 Pojke 10-13 år

8

 Man

10

 Kvinna

8

 Gravid

10

 Ammande

11

Källa: SLV

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Vitaminer

Antioxidanter

Livsmedelsverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj