Energikonsumtion 1960-2008

Fotograf/bild: FOASTAT

Energikonsumtion 1960-2008

Energikonsumtionen är ett resultat av vad vi äter. Dietkokboken har genomfört en djupanalys av svenskens ändrade konsumtionsvanor av mat och dryck från 1960 fram till idag och funnit att den väsentliga orsaken till befolkningens viktökning är våra ändrade dryckesvanor, inte matkonsumtionen som man skulle kunna tro.

- Det finns så många myter och vanföreställningar vad gäller bantning, ämnesomsättning och konsumtion, säger Krister Hanner, undersökningsansvarig på Dietkokboken. Konsumtionsanalys och ämnesomsättning är komplicerat och det är lätt att dra förhastade slutsatser.





Sedan 1960-talet har befolkningsvikten ökat, framför allt från slutet av 1980-talet. Hur vi ändrat våra konsumtionsvanor före och under denna period är därför det intressanta, inte vad vi åt för 100 eller 100.000 år sedan.

Oförändrad energikonsumtion av mat
Undersökningen visar att energikonsumtionen från mat knappt ändrats sedan 1960. Vi konsumerar mer i kilo (+20%) men det vi äter innehåller mindre mängd energi, vilket gör att energikonsumtionen inte ökat i samma takt (+1%).

Mer protein
Den stora förändringen är att vi äter allt mer kött vilket ökat vårt intag av protein. Fett och kolhydrater har andelsmässigt minskat, båda lika mycket. Vi har minskat energikonsumtionen av socker och godis med 30%. Intaget av animaliskt fett, grädde, fil, smör, ost o.d. är oförändrat, men det vegetabiliska fettet har minskat. Frukt och grönt äter vi betydligt mer av idag än förr och nästan lika mycket rotfrukter. Färsk potatis har minskat kraftigt men kompenseras av att pommes frites, chips och att andra rotfrukter ökat.

Vi dricker mer
Vi dricker andra drycker idag än förr. 1960 drack svensken främst vatten och fet mjölk, i genomsnitt 2 glas mjölk om dagen. Ett glas juice varannan vecka, en läsk i veckan, lättöl eller svagdricka varannan dag, starköl och vin till fest och 15 cl sprit per vecka. Räknat i liter drack man faktisk mer sprit än starköl och vin tillsammans 1960.

Sen öppnades kranarna. Idag dricker medelsvensken ½ glas juice om dagen, veckans läsk har blivit dagens läsk, vi har bytt ut lättöl till starköl, närmare bestämt 1 ½ stor stark i veckan, plus ½ till 1 flaska vin. Summa 1,7 liter starköl, vin eller sprit i veckan (1960 0,3 liter) vilket ökat energiintaget med 11%. Tar vi bort nykterister och festssmuttare ökade energiintaget för ”oss” andra med över 20%.

Vad hände?
Runt 1970 fick svensken en energichock som gav resultat 20 år senare. Energiintaget från juice fyrdubblades, läsk ökade med 33%, starköl 7-dubblades och vin 3-dubblades. Konsumtionen av mjölk, lättöl och sprit i stort sett oförändrat. Där lades grunden till dagens överviktsproblem.


Vattenmetoden

Halva befolkningen har ökat sin energikonsumtion av drycker med över 20%. Sådant brukar straffa sig i form av bilringar. Dryck som förklaring till övervikt pratas det inte om, utan man har allehandra andra förkaringar. För hur tjänar man pengar på ”Vattenmetoden”? Enklaste sättet att banta är att dricka vatten.

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj