Tiamin (B1)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Tiamin (B1)

(B1-vitamin, vitamin B1, aneurin)

Engelsk översättning thiamine

Fransk översättning thiamine

Italiensk översättning tiamina

Tysk översättning Thiamin

Spansk översättning tiamina

Tiamin (vitamin B1, f.d. aneurin) förekommer i alla celler. Kroppen behöver tiamin för ämnesomsättning av kolhydrater, vissa muskel- och nervfunktioner samt för kroppens energiproduktion. Behovet ökar vid konsumtion av kolhydrater, samt vid motion. Tiamin är vattenlöslig. Vitaminet anges för alla livsmedel i näringdataregistret.  

Förekomst: Tiamin förekommer i alla celler. Viktiga tiaminkällor i kosten är spannmålsprodukter, kött (särskilt griskött) och fisk.

Förekomst Tiamin mg/100 gram (mg = milligram = tusendels gram):

  • Mycket högt 1-4 > berikade frukostflingor, vetegroddar, solrosfrön, sojabönor.
  • Högt 0,5- > fläskkött, fiskrom, nötter, havrekli.
  • Medel 0,2- > inälvsmat, lax, fiskrom, råris, gröna ärter, bröd.
  • Lågt 0,1- > vilt, (fisk), polerat ris, pasta, bönor.
  • Obetydligt 0- > kött, mejeri, fett, grönt, frukt, bär.

Behov milligram/dag: Spädbar under 1 år 0,4, barn 1-2 år 0.5, 2-5 år 0,6, 6-9 år 0.9, pojkar 10-13 år 1.1, pojkar och män 14-30 år 1.4, män 31-60 år 1.3, män över 61 år 1.2, flickor 10-13 år 1.0, flickor 14-17 år 1.2, kvinnor 18-60 år 1.1, kvinnor över 61 år 1.0, gravida 1.5, ammande 1.6.

Hälsa: Vid intag av varierad kost föreligger ingen risk för tiaminbrist. Brist på tiamin är ovanligt i Sverige men förekommer hos alkoholister och hos befolkning i fattiga länder med ensidigt ätande av polerat ris. Allvarlig brist ger nervsjukdomen beriberi.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Vitaminer

Livsmedelsverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj