Om vin, vinkonsumtion

Om vin, vinkonsumtion

(bordsvin, lantvin, kvalitetsvin)

Vin är enligt svensk lag en dryck som framställts genom jäsning av druvor, druvmust, bär, frukt eller andra växt­delar. Internationellt brukar termen vin användas för en dryck som är gjord av druvor eller druvmust.

Alkoholhalten får högst vara 22 volymprocent. Över denna gräns klassas vinet som sprit. Starkviner har alkoholhalt 15-22%, vanligt vin har lägre alkoholhalt normalt 8-12%.

Vid tillverkning av vitt vin jäser man bara musten, men för rött vin jäses must och skal tillsammans. Färg och smakämnen sitter i skalet, vilket ger vinet olika färg. Visserligen tillverkar man vanligen vitt vin av gröna druvor och rött vin av blå, men man kan också producera vitt vin av blå druvor om skalen tas bort. Däremot kan man inte göra rött vin av gröna druvor.

I den gamla traditionella vinvärlden namnger man vinerna varifrån de kommer, i den nya vinvärlden anger man druvans namn på etiketten. Det senare är en bättre konsumentinformation eftersom druvans karaktär är viktigare för smak och arom än varifrån den kommer.

Vin inom EU delas in i stilla lättviner (rött vin, rosévin och vitt vin), mousserande viner (kraftigt bubblande), pärlande viner (lätt bubblande) och starkviner, samt aromatiserade (smak­satta) viner.

EU delar också in vin i tre huvudklasser. Bordsvin är den "enklaste", följt av lantvin (bordsvin med geografiskt ursprung) och kvalitetsvin med geografiskt ursprung. Den sistnämnda är i sin tur oftast uppdelad i olika klasser med olika namn beroende på land/område.

Vin kan också klassificeras efter smak. Så görs av Systembolaget och Menyse följer denna indelning.

Benjamin Franklin (1706–90, amerikansk publicist, vetenskapsman och politiker): I vin finns kunskap, i öl finns frihet, i vatten finns bakterier.

Medelsveskens vinkonsumtion (liter/år)

Konsumtion: 2008 var vinkonsumtionen 32 liter per år för svenskar över 15 år, dvs nästan en flaska vin per vecka. 24 liter köptes på Systembolaget, obetydligt köptes av smugglare. Drygt 4 liter privatimporterades och 1/2 liter tillverkade man själv. 2 liter dracks på restaurang.

Systembolaget + restaurang: Mest vin köpte man på Gotland, 38 liter/person och minst i Jönköpings län, 17 liter/person.

Vinkonsumtionen har gått upp kraftigt under senaste 50-årsperioden, mer än andra drycker.

Liter/person & år

1960

1980

2000

2008

60>08

Vinkonsumtion L/år

5

13

27

32

597%

Kcal per dag

9

26

54

63

 

Avser inköp på Systemboaget, restaurang, privatimport, smuggelgods och egen tillverkning. Beräknad per person över 15 år. Bygger på Jordbruksverkets och SoRAD Stockholms Universitets statistik.

Läs mer

Om öl och konsumtion

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj