Kisel

Kisel

Latin: Silicium

Engelsk översättning silicon

Fransk översättning silicium

Italiensk översättning silicio

Tysk översättning Silizium

Spansk översättning silicio

Kisel (Si) är ett halv-metalliskt grundämne (läs mer > Grundämnen). Kisel förekommer aldrig i fri form i naturen, utan huvudsakligen i förening med syre och någon metall. Finns ofta som kiseloxid i sand, lera, granit och kvarts. Näst syre är kisel det vanligast förekommande grundämnet på jorden (~27%). redovisas inte i näringsdeklarationer.

Användning: Hälften av all kisel som produceras används i legeringar med aluminium för att producera lättmetall med hög hållfasthet, vilket används i fordon. Näst mest används kisel i silikon, som användas till att täta fogar, kontaktlinser, bröstimplantat med mera. Kisel är dessutom huvudkomponenten i glas, cement och keramik. En liten mängd högrent kisel används vid halvledare och transistorer.

Miljö: Växternas ämnesomsättning påverkas i hög grad av kisel. Kisel tas upp i stora mängder av vissa växter, som i fräknen och en del gräs, i speciella kiselceller. Vilken funktion kisel har hos dessa växter är oklart, men stadga och tillväxt kan bli lidande vid brist. Av odlade växter är ris särskilt kiselberoende. Den biologiska kiselomsättningen i naturen domineras helt av kiselalger, som har skal av kondenserad kiselsyra. Kisel ingår i djurs bindväv och fåglars fjädrar. Kycklingar som får 0,01 % kisel i fodret växer 50 % snabbare än de som får kiselfri diet.

Tillsatser i mat: Kisel förekommer i livsmedelstillsatser i form av klumpförebyggande medel. Läs mer > se E-nummer via länkar nedan.

Förekomst i mat: Kisel förekommer i all slags mat, men mest i grönsaker.

Förekomst i kroppen: Kisel räknas inte som essentiellt (livsnödvändigt) ämne, men man är osäker. I människokroppen finns kisel företrädesvis i aortan, luftrör, senor, skelett och hud. Sannolikt har kisel betydelse för bentillväxten, eftersom koncentrationen är särskilt hög vid den växande benytan.

Behov: Det mänskliga behovet av kisel är oklart, men man har föreslagit 20-25 mg per person och dag. För atleter 30-35 mg. Större mängd är troligtvis inte skadligt.

Hälsa: Kiselbrist hos människor har inte påvisats. Hos kycklingar har man påvisat att kiselbrist resulterat i försämrad skelettbildning och inlagring av kalcium i brosk. Kisel är relativt ogiftigt och kiselförgiftning är obekant.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Mineraler, spårämnen

Grundämnen

E551 Kiseldioxid

E553a Magnesiumsilikater

E554 Natriumaluminiumsilikat

E555 Kaliumaluminiumsilikat

E556 Kalciumaluminiumsilikat

E559 Aluminiumsilikat

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj