Alkohol i dryck %

Alkohol i dryck %

(alkoholhalt)

Alkohol i dryck kan anges i volym- eller viktprocent (läs mer > Alkoholprocent). På Systembolaget används volymprocent. I vissa varor kan det finnas små mängder alkohol främst på grund av att alkohol tillsatts. I matlagning används alkoholhaltiga drycker i liten mängd som smaksättare. Vid tillagning ångar alkoholen ganska snabbt bort och kvar är bara smakämnena. Alkoholhalt i dryck kan mätas med en alkoholmätare.

Alkoholhalt i dryck, volym%.

  • Öl 2-10%.
    Lättöl högst 2,25%
    folköl 2,25-3,5%
    starköl 3.5%-.
    Öl innehåller 3-5% kolhydrater (socker) utöver alkoholen.
  • Cider 2-12%.
    Alkoholfri cider högst 0,5%.
    Låg halt 3-4%, normalt 5-6%, högt 7-12%.
    Cider innehåller 10-15% socker av olika slag.
  • Vin 5-15%.
    Alkoholfritt vin högst 0,5%.
    Rött vin: Låg halt 5-11%, normalt 12-13%, högt 15%.
    Vitt vin: Låg halt 5-10%, normalt 11-13%, högt 12-15%.
    Mousserat vin: Låg halt 5-10%, normalt 11-12%, högt 13%.
    Rosévin: Låg halt 5-11%, normalt 12-13%, högt 14%.
    Rödvin och torra vita innehåller 0-2% kolhydrater (socker) exklusive alkoholen.
    Halvtorra vita cirka 3%, sött vitt 5-25%, vinglögg cirka 17%.
  • Starkvin 15-22%.
    Låg halt 15-17%, normalt 18-20%, högt 21-22%.
    Starkvin innehåller 3-10% socker. Starvinsglögg cirka 22%.
  • Sprit 15-50%.
    Råsprit 85-90%, ren sprit 95-99%.
    Vodka, gin, whisky, konjak vanligen runt 40%.
    Likörer vanligen 20-40%.
    Sprit per definition skall innehålla minst 15% alkohol.
    Likör innehåller även hög andel socker 25-35%.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Läs mer

Alkoholprocent

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj