Kalorimängden i fisk är generellt låg för de flesta fiskar. Vissa fiskar är dock extra feta bland andra lax, makrill och ål. Positivt för dessa är att de är innehåller mycket enkel- och fleromättat fett som anses hälsosamt.

Viktkoll: Det är svårt att bli tjock av mager fisk och den bästa bantningsmetoden. Fisk ger långtidsmättnad, vilket också fett gör, men fett är dubbelt så kaloririkt (läs mer > Mättnadskänsla). Bästa viktkollmetoden se > Dietmetoden.

Energitäthet Kcal/100 gram (Läs mer > Kalorier i livsmedel).

  • Mycket lågt 0-50
  • Lågt 50-100
  • Medel 100-200
  • Högt 200-400
  • Mycket högt 400-884

Mager fisk 65-120, fet fisk 180-250 Kcal/100 gram. Kaviar 100-400. Nedan ett urval. I övrigt se respektive vara.

  • Sötvattensfisk 75-105
    Lake 75
    Abborre, gädda, gös 85
    Brax 105
  • Laxfisk 90-250 Kcal/100 gram
    Sik 90
    Öring 110
    Röding 155
    Lax vild 180
    Odlad lax 250
  • Plattfisk 90-120 Kcal/100 gram
    Piggvar 85
    Spättor 95
    Hälleflundra 120
  • Torskfisk 75-220 Kcal/100 gram
    Torsk 75
    Sej 90
    Tonfisk 140
    Makrill 220
  • Sillfisk 150-250 Kcal/100 gram
    Sill 150-230
  • Övrig fisk Kcal/100 gram
    Marulk 65
    Ål 350
  • Fiskrom Kcal/100 gram
    Löjrom 125
    Tubkaviar 385

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Läs mer

SLV Databas

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj