Vitamin B6

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Vitamin B6

(B6-vitamin, pyridoxin, pyridoxal, pyridoxamin)

Latin: pyridoxinum

Engelsk översättning vitamin B6

Fransk översättning vitamine B6

Italiensk översättning vitamina B6

Tysk översättning Vitamin B6

Spansk översättning vitamina B6

Vitamin B6 är samlingsnamn för en grupp närstående ämnen: pyridoxin som huvud­sakligen förekommer i vegetabilier, samt pyridoxal och pyridoxamin vilka båda förekommer rikligt i animalisk kost. B6-vitamin är nödvändigt för proteinomsättningen och har betydelse för nervernas funktion. Vitamin B6 är vattenlöslig. Vitaminet anges för alla livsmedel i näringdataregistret.  

Förekomst: Vitamin B6 finns i nästan allt vi äter. Vi tillgodogör oss vitaminet mest från animaliska produkter, men också från potatis, spannmål, bär med mera.

Förekomst vitamin B6 mg/100 gram (mg = milligram = tusendels gram):

  • Mycket högt 1-4 > berikade frukostflingor, vetegroddar, vetekli.
  • Högt 0,6- > laxfiskar, makrill, lever, fågel.    
  • Medel 0,4- > abborre, kött, paprika, banan.
  • Lågt 0,1- > sill, lamm, bröd, grönt, potatis.
  • Obetydligt 0- > mejeri, spannmål, frukt.

Behov milligram/dag: Spädbar 6-11 månader 0,4, barn 1-2 år 0.5, 2-5 år 0,7, 6-9 år 1, pojkar 10-13 år 1.3, pojkar-män 14- år 1.6, flickor 10-13 år 1.1, flickor-kvinnor 14-30 år 1.3, kvinnor över 31 år 1.2, gravida 1.5, ammande 1.6.

Hälsa: Eftersom vitamin B6 ingår i de flesta livsmedel är bristtillstånd sällsynta. Brist kan då framkalla kramper, blodbrist och hudförändringar runt mun, näsa och ögon. Vissa läkemedel utgör pyridoxinantagonister och ett ökat B6-intag har ibland rekommenderats i samband med användning av p-piller.  För den som inte äter mjölkprodukter är det viktigt att hitta en annan källa till vitamin B6.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Vitaminer

Livsmedelsverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj