Fruktsocker

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Fruktsocker

(fruktsocker = fruktos)

Latin: levulos

Engelsk översättning fruit sugar = fructose

Fransk översättning sucre de fruit = fructose

Italiensk översättning zucchero di frutta = fruttosio

Tysk översättning Fruchtzucker = Fruktose

Spansk översättning azúcar de fruta = fructosa

Fruktsocker (fruktos) är en sockerart som finns i naturen, till exempel i många fruktsafter, i honung och i förening med druvsocker (glukos) även i rörsocker och sockerbeta. Frukter innehåller dock inte bara fruktos utan också glukos och sackaros. Läs mer > Sockerarter, sackarider.

  • Vikt i butik: 1 dl pulver = 100 gram. 100 gram = 1 dl.
  • Smak: Mycket sött, sötare än druvsocker och vanligt socker (sackaros). Karaktären ändras vid olika temperaturer. Sockret är sötast i låga temperaturer och upplevs uppemot dubbelt så sött som vanligt socker. Vid högre temperaturer avtar sötman. Effekten i kaffe är mindre än för vanligt socker.
  • Alternativ vara: Druvsocker, honung eller vanligt socker för smaksättning.
  • Försäljning/säsong: Fruktsocker säljs i pulverform eller som små tärningar.
  • Förvaras torrt. Mycket lång hållbarhet.

Hälsa/näring: Fruktos bryts ner via levern vilket, till skillnad från druvsocker, medför ringa effekt på blodsockernivån och är därför ett lämpligt sötningsmedel för diabetiker. Fruktos användes förr som kolhydratkälla vid intravenös näringstillförsel i sjukvården. Konsumtion av större mängder har negativa effekter på hälsan och kan leda till störda blodfettsmönster.



SÅ ANVÄNDS FRUKTSOCKER

Fruktsocker används som sötningsmedel och som energigivare. Lämplig för diabetiker. Fruktos passar bäst i kalla drycker/drinkar som smoothies och kalla frukträtter i synnerhet med citrus. Fruktsocker är mindre lämpligt i varma rätter och drycker t.ex. i kaffe.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Om socker

Sockerarter, sackarider