Klumpförebyggande medel

Klumpförebyggande medel

Klumpförebyggande medel  tillsätts torra livsmedel i pulverform för att förhindra klumpbildning, även om pulvret utsätts för fukt. Livsmedel som ofta innehåller klumpförebyggande medel är salt, florsocker, pulversoppor, pulversåser, pulverkrämer, pulverdrycker m fl.

Tillsatser måste anges på förpackningen med E-nummer eller namn. År 2008 fanns det 16 st av EU godkända klumpförebyggande tillsatser (E535-E570).

Länk till enskilda färgtillsatser redovisas i högerkolumen. Tillsatser markerade med * har speciellt ifrågasatts eller är förbjuden i något annat land.

Följande har också klumförebyggande verkan:
E341 Kalciumfosfater > Se Tillsatta antioxidanter
E504 Magnesiumkarbonater > Se Surhetsregulatorer

För att hitta en specifik tillsats kan du också använda sökfunktionen uppe till vänster på denna sida och söka på namn eller E-nummer. 

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj