Dricksvatten är världens viktigaste livsmedel. Bra dricksvatten är en förutsättning för människor och djurs hälsa, men också en förutsättning för livsmedelsindustrin, till exempel bryggerier, mejerier och slakterier. Den som levererar dricksvatten är ansvarig för dess kvalitet. Livsmedelsverket har samordningsansvar.


VATTEN I MÄNNISKAN

Vår kropp kan innehålla 50–75% vatten beroende på ålder. Cirka 75% i nyfödda barn ("svampar") och 50% i gamla människor ("skinn och ben"). Skillnaden beror på olika mängd muskler, fett och benstomme. En icke överviktig vuxen cirka 60%. Kroppsfett innehåller mindre vatten än muskler. Muskler ("kött") cirka 70%, benen 20-30%, lever 69%, njurar 82%, hjärna 75% och blod 85%.

  • Var? Den största delen, omkring två tredjedelar, av kroppsvattnet finns inne i cellerna, knappt en tredjedel finns i vätskerummet mellan cellerna medan en liten del finns i blodet.
  • Livsnödvändigt: Vatten är nödvändigt för kroppens olika funktioner, såsom ämnesomsättning (matsmältning), andning, blodcirkulation, körtelutsöndring och temperaturreglering. Barn är betydligt känsligare för vätskeförluster.
  • Behov: En vuxen konsumerar upp mot 3 liter vätska per dag. 1-1.5 liter behöver vi dricka, 0,5–1 liter kommer med maten, 2,5–4 dl bildas vid förbränningen av protein, fett och kolhydrater. Under sina första 60 år dricker en människa upp runt 50 ton vatten. ​Vatten innehåller inga kalorier.
  • Uttorkning: Vid 6-8% vattenbrist (vattenbrist = % av kroppens vikt) drabbas vi av värmeslag. Vid 10% vattenbrist börjar man hallucinera. Vid över 20% vattenbrist dör vi. Kamelen och dromedaren tål upp till 30 procents uttorkning. En frisk vuxen kan klara sig utan mat med enbart vatten i cirka 3 månader. Utan vatten mindre än en vecka.


VATTEN I MAT OCH DRYCK

Vattenandelen i livsmedel kan vara från 0% (matolja) till 100% (cola light). Vissa värden kanske förvånar som att likör  bara innehåller runt 50% vatten, vilket beror på hög andel socker 33% och alkohol 20% (som båda är kolhydrater). Eller till exempel att gurka innehåller 95% men ostron "bara" 92%. Ibland kan vattenmängd och näringsvärden vara lite missvisande för torra varor som äts uppblöta till exempel torkade bönor och ris. Torrt ris innehåller cirka 12% vatten och 79% kolhydrater, medan kokt ris innehåller ca 68% vatten och 27% kolhydrater. Man bör därför jämföra varor i den form vi äter dom (vilket Dietkokboken gör i det automatiska beräkningssystemet).

  • Mycket hög andel vatten finns i drycker, gurka, sallad, rädisa med flera.
  • Mycket låg andel vatten finns i matfetter, och torra varor som nötter. Noll vatten finns i matoljor och socker.

Läs mer > Se länkar nedan.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Vatten i livsmedel

Allt om vatten

Om buteljvatten

Om kolsyrat vatten

Om is

Vattenreduktion, vattenabsorption

Parasiter i vatten

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj