Tillsatta antioxidanter

Tillsatta antioxidanter

(antioxidationsmedel)

Antioxidanter tillsätts livsmedel för att hindra skadlig oxidation (syresättning) av mat. Vitaminer är vanliga antioxidanter, till exempel askorbinsyra (C-vitamin) till frukt- och saftprodukter. Till matolja används främst propyl-, oktyl- eller dodecylgallat och till margarin sorbinsyra/sorbater. Till livsmedel av typen välling och modersmjölks­ersättning används främst tokoferol (E-vitamin). Läs mer > Oxidation, se också > Antioxidanter.

Tillsatser måste anges på förpackningen med E-nummer eller namn. År 2008 fanns det 44 st av EU godkända antioxidanter (E300-E399). Se högerkolumnen. Tillsatser markerade med ? har speciellt ifrågasatts. Följande tillsatser har också antioxidant verkan:

  • E220 Svaveldioxid > Se Konserveringsmedel
  • E221 Natrimsulfit > Se Konserveringsmedel
  • E222 Natriumvätesulfit > Se Konserveringsmedel
  • E223 Natrimdisulfit > Se Konserveringsmedel
  • E224 Kaliumdisulfit > Se Konserveringsmedel
  • E226 Kalciumsulfit > Se Konserveringsmedel
  • E227 Kalciumvätesulfit > Se Konserveringsmedel
  • E228 Kaliumvätesulfit > Se Konserveringsmedel

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Antioxidanter

Oxidation

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj