Mättat fett i livsmedel

Mättat fett i livsmedel

(mättade fettsyror i livsmedel)

Hög andel mättat fett (mättade fettsyror, läs mer > Fetter, fettsyror) finns främst i mejeriprodukter och i synnerhet i matfett. Kokosfett toppar med 92% mättat fett. Smör innehåller 55%. Däremot innehåller matoljor mest andra fettsyror (mättat fett 7-15%). Kött och fågel innehåller en del fett, varav det mesta sitter i fettkanter och skinn. Rent kött är generellt magert. Obetydligt med mättat fett förekommer i de flesta andra råvaror, det vill säga i fisk, grönsaker, rotfrukter, frukt, bär, ris, gryn, mjöl, pasta, socker och i drycker. För enskild vara se varan.

Mättat fett i livsmedel (viktandel):

  • Mycket högt 20%+ > kokosfett ~92%, smör ~55%, margarin ~33%.
  • Högt 15-20% > hårdost.
  • Medel 10-15% > fläsk, påläggskorv.
  • Lågt 5-10% > kött, matkorv.
  • Obetydligt 0-5% > magert kött och fisk, grönsaker, frukt och bär.


Kött:
Knappt hälften av fettet i kött utgörs av mättade fettsyror. Detta gäller inte fisk och fiskrom.

Relativ fetthalt i kött och fågel:

  • Mycket högt 10+ > hård salami ~17% (mjuk ~12%), rökt sidfläsk, bacon ~14%, anka med skinn ~13%.
  • Högt 6-10% > sidfläsk ~10%, lammfärs ~9%, falukorv ~9%, wienerkorv ~8% lammkotlett+fettkant ~8%.
  • Medel 3-6% > revbensspjäll ~6%, lammrygg ~6%, fläskkarré ~5%, fläskkotlett ~5%, kyckling+skinn 3%.
  • Lågt 1-3% > entrecote ~3%, oxfilé ~2%, stekar, rostbiff bakdelskött och kotletter utan fettkant ~1%,.
  • Obetydligt 0-1%  > viltkött 1-2%, fläskfilé, innanlår, kyckling utan skinn ~1%.


Fisk
har generellt låg fetthalt. Mättat fett: Ål ~8%, lax och makrill ~5%, tonfisk ~1%. Vitfisk 0-1%.


Fetthalt  i råvaror (källa SLV 2015-2016):

Matfett 5-90% (kokosfett: ~92%)

  • Smör: 55% (Bregott 18-39%, Lätt & lagom 12%)
  • Flott: 30-50% (ister ~49%, talg ~37%, späck ~33%)
  • Margarin: 5-40% (hushålls 27-40%, bords 19-31%, lätt 5-17%, flytande 7-10%)
  • Matolja: 7-15% (soja och sesam ~15%, oliv ~14%, majs ~13%, solros ~10%, linfrö ~8%, raps ~7%)

Mjölkprodukter 1-35%

  • Gräddprodukter: 1-35% (crème fraiche 3-34%, grädde 8-26%, Milda 1-16%, gräddfil ~8%)
  • Ost: 1-30% (dessertost 5-30%, hårdost 5-25%, färskost 1-25%, mesost 11-19%, tofu < 1%)
  • Glass: 0-15%: (daimstrut ~14%, gräddglass ~9%, vegetabilisk och mjukglass ~6%, sorbet < 1%)
  • Mjölk, fil: 0-3% (matlagningsyoghurt ~5%)

Kött (nöt, kalv, lamm, gris, vilt, chark) 1-20%

  • Påläggskorv: 3-20% (hård salami ~17%, mjuk ~12%, medvurst 4-10%)
  • Maträttskorv: 3-10% (fläsk-/köttkorv ~10%, falukorv 7-9%, wienerkorv 6-9%, lättkorv 3-4%)
  • Chark: 1-15% (rimmat fläsk, bacon ~14%, lätt ~1%, sylta 2-10%, skinka 2-7%, kassler ~1%)
  • Färs: 3-10% (lamm ~10%, fläsk 3-9%, nöt och bland 5-7%, vilt 1-3%)
  • Framdelskött: 1-10% (bringa 4-7%, karré ~5%, högrev ~3%, bog 1-3%)
  • Med fettkant: 3-10% (fläsk ~10%, lammkotlett ~8%, spjäll ~6%, fläskkotlett ~5%, skinka ~3%).
  • Bakdelskött: 1-2% (stek 1-2%)
  • Rent kött: ~1% (filé, rostbiff, kotlett, lägg utan svål 1-2%)
  • Vilt: 0-2% (kanin ~2%)
  • Inälvor 0-10% (tunga 4-8%, hjärta 2-3%, bräss 1-4%, njure 1-2%, lever ~1%, leverpastej 1-9%, blod 0%)

Fågel 1-15%

  • Fågel med skinn: 1-15% (anka ~13%, gås, duva ~10%, höna ~6%, fasan, kyckling hel/lår/vinge, ~4%, kycklingbröst, duva ~2%, kalkon ~1,5%)
  • Fågel utan skinn: 0-3% (gås ~3%, anka, höna ~1%, kyckling, kalkon, vildfågel < 1%)
  • Ägg: 3% (gula ~8%, vita 0%)

Fisk, skaldjur 0-8%

  • Fet fisk: 2-8% (ål ~8%, makrill ~5%, rökt ~6%, laxar 2-3%, sill ~2%, salt ~4%, böckling 4-6%, tonfisk ~1%)
  • Övrig fisk: Flertalet < 1%
  • Fiskrom: 0-2 % (tubkaviar 1-2%, löjrom saltad < 1%)
  • Skaldjur: < 1% (friterade räkor ~5%)

Trädgård 0-3%

  • Grönsaker, svamp, frukt, bär, sylt: 0-3% (svarta oliver i olja ~5%, avokado ~3%)
  • Rotfrukter: 0-1% (chips 6-14%, ostbågar ~9%, popcorn ~4%, pommes frites ~3%).

Spannmål, bröd 0-55%
För bröd och bakverk är det en fråga om graden av fettinblandning.

  • Nötter, frön: 0-55% (kokos ~29%, kokosflingor ~54%, paranöt ~15%, cashew, sesam ~9%, jordnöt ~7%, valnöt ~6%, mandel ~5%, kastanj ~0,3%)
  • Ris, mjöl, gryn, salt, sött: 0-1% (frukostflingor 1-8%, vällingpulver 1-7%, sojamjöl ~3%)
  • Bröd: 0-10% (vitt 1-10%, giffel 11%,, mörkt 0-2%, hårt/skorpor 0-3%, rågskorpor 3%)
  • Kex, rån: 2-30% (fyllda 5-30%, salta 12-20%, ostkex ~9%, Digestive ~8%, Marie ~5%, smörgåsrån ~4%)
  • Finbröd, bakverk: 0-20% (mördeg ~17%, chokladbiskvi/bollar ~14%, wienerbröd ~13%, gräddtårta, sachertårta ~12%, sockerkaka ~10%, semla 6-9%, Ballerina ~9%, småkakor ~9%, rulltårta ~8%, pepparkakor ~7%, vetebröd osötat ~5%, maräng 0%)
  • Choklad: 10-25% (mörk 17-30%, mjölk 13-21%, vit ~24%, kakaopulver ~13%).
  • Godis: 0-30% (chokladpraliner ~15%, kexchoklad ~16%, Mums-Mums ~9%, kola ~12%, lakrits ~3%, gelékonfekt, karameller, skumgodis, tuggummi ~0%).

Drycker 0-2%

  • Vatten, läsk, juice, saft, kaffe, te, öl, vin, sprit: ~ 0% (mjölkchoklad 1-2%, irish coffee ~2%)

Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Fett

Mättat fett

Fetthalt i livsmedel

Enkelomättat i livsmedel

Fleromättat i livsmedel

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj