Galna kosjukan

Fotograf/bild: Strange Zoo

Galna kosjukan

(Bovin Spongiform Encefalopati, BSE)

Engelsk översättning mad cow disease

Fransk översättning la maladie de la vache folle

Italiensk översättning morbo della mucca pazza

Tysk översättning Rinderwahnsinns

Spansk översättning la enfermedad de las vacas locas

BSE (Bovin Spongiform Encefalopati), vanligen kallad "galna kosjukan", är en dödlig hjärnsjukdom (infektion) som drabbar främst nötkreatur, men kan uppkomma även hos andra idisslare, kattdjur och mink. Sjukdomen kan uppstå spontant hos en individ, något som är extremt ovanligt. När det hänt kan den dock spridas till andra individer på ett epidemiliknande sätt genom att vävnad från döda individer ingår i fodret.

Hälsa: Smittan försvinner inte vid vanlig tillagning av mat. 1996 upptäckte man en variant av Creutzfeldt–Jakobs sjukdom (hjärnsjukdom) hos människa där smitta från nötprodukter till människa anses vara fastställd. Över 200 människor har dött av sjukdomen. Risk för smitta är numera mycket låg, men nya fall kan uppträda för att inkubationstiden är mycket lång. Sjukdomen är inget som konsumenter längre behöver oroa sig för i Sverige.

BSE-krisen på 1990-talet: En kris utbröt i Europa i början av 1990-talet när sjukan upptäcktes först i Storbritannien och sedan i Frankrike och Danmark. Kulmen nåddes 1992 med 37000 smittade djur. Smittvägen var infekterat foder innehållande kött- och benmjöl. 2006 fann man BSE hos en ko i Sverige. Sjukdomen bedömdes ha uppstått spontant hos djuret, inte genom smittat foder. 1996 beslöt EU exportförbud för allt brittiskt kött och köttprodukter. Man beslöt också om ett utslaktningsprogram, utfodring med kött- och benmjöl förbjöds, samt en del andra åtgärder infördes. Sedan dess har fallen successivt minskat och idag är sjukdomen stoppad.

Effekten på näringen: Sjukdomen väckte starka reaktioner hos konsumenterna både i och utanför EU, med stora konsumtionsminskningar och prisfall på nötkött. Människor blev rädda för att äta kokött och dricka komjölk. 1996-2000 slaktade britterna ut 4,7 miljoner djur och ytterligare närmare 3 miljoner djur med BSE-anknytning slaktades i andra länder. Produktionen av nötkött i Europa sjönk från rekordåret 1990 till år 2000 med -40% och har därefter inte riktigt repat sig (läs mer > Produktion, konsumtion nötkött). Sverige påverkades ringa, förutom att 1,4% av djuren slaktades och vi fick exportförbud till bland annat Kina efter det enda upptäckta BSE-fallet i Västeråstrakten. Man blev också rädd för att dricka mjölk. Mjölkproduktion minskade drastiskt (-25% på 1990-talet), för att sedan avstanna på 1961-års nivå och har inte hämtat sig sedan dess (läs mer > Produktion, konsumtion mjölk).

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-02

Läs mer

Produktion, konsumtion nötkött

Världens mjölkproduktion

Livsmedelsverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj