Enkelomättat i livsmedel

Enkelomättat i livsmedel

(Enkelomättade fettsyror i livsmedel)

Enkelomättat fett (enkelomättade fettsyror, läs mer > Fetter, fettsyror) finns rikligt vegetabiliska oljor som oliv- och rapsolja, samt i vissa nötter som hassel, mandel och jordnöt. Fasta fetter som späck, gåsfett och margarin har hög halt av både enkelomättat och mättat fett. Fet fisk innehåller en del, medan annan fisk saknar enkelomättat fett. Viss mängd finns också i feta ostar, grädde, köttfett och vissa grönsaker som oliver och avokado. I de flesta andra varor finns ingen eller obetydligt med enkelomättat fett. För enskild vara se varan.

Enkelomättat fett i livsmedel (viktandel):

  • Mycket högt 20%+ > olivolja (73%), hasselnötter, flytande margarin.
  • Högt 15-20% > rökt sidfläsk, torr salami.
  • Medel 10-15% > bacon, äggula, avokado.
  • Lågt 5-10% > lammkött, isterband.
  • Obetydligt 0-5% > grönsaker, spannmål.


Enkelomättat fett i råvaror (källa SLV 2015-2016):

Matfett 10-75%

  • Matolja: 10-75% (oliv ~73%, raps ~60%, sesam ~40%)
  • Margarin: 25-45% (flytande margarin fett 80% ~48%)
  • Späck, ister ~38%
  • Smör: ~20%

Kött, fågel 0-20%

  • Korv: 5-20% (salami 15-20%)
  • Fläskkött: 1-6% (bacon~15%, rökt sidfläsk ~18%)
  • Nötkött: 0-4%
  • Inälvor: 1-5% (klassisk leverpastej ~10%, gåsleverpaté ~20%)
  • Gås/anka: 15-20%, (utan skinn 2%)
  • Kyckling: ~5%, (utan skinn 3%, höna med skinn ~10%).
  • Ägg: 5% (gula 15%, vita 0%, majonnäs ~15%)

Fisk, rom, skaldjur 0-15%

  • Fet fisk: 3-15% (ål ~14%, lax 3-7%, makrill ~5%)
  • Vitfisk: 0-1%
  • Fiskrom: 0-2% (tubkaviar ~18%)
  • Skaldjur: 0% (friterade räkor 6%)

Spannmål 0-50%

  • Nötter, frön: 0-50% (hassel ~50%, mandel ~33%, jordnöt ~30%)
  • Godis: 0-15% (mörk choklad ~12%)
  • Ris, mjöl, gryn: 0-3%
  • Matbröd: 0-3% (skorpor 3-8%) Finbröd: 2-20%.
  • Pasta, nudlar: 0%.
  • Socker: 0%.

Mejeri 0-12%

  • Hårdost: 5-10% (mager hårdost: 1-5%)
  • Dessertost: 3-12%
  • Grädde: 1-10% (vispgrädde 10%).
  • Mjölk, fil:  0-3%

Trädgård 0-12%

  • Grönsaker: 0-12% (svarta oliver i olja 25%, avokado ~12%)
  • Potatis, rotfrukter: 0% (chips 15%)
  • Svamp: 0%
  • Frukt och bär: 0%

Drycker 0-1%

Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Fett

Enkelomättat fett

Fetthalt i livsmedel

Mättat fett i livsmedel

Fleromättat i livsmedel

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj