Torkad frukt har funnits i årtusenden som ett sätt att bevara frukt. De flesta frukter kan och har torkats. Även bär har torkats, nypon är en nordisk klassiker. Förr fanns inte färsk frukt året om i Norden utan man åt sockerkonserverad eller torkad frukt under vinter och vår. Först på 1950-talet började man i större skala importera frukt under lågsäsongerna till exempel apelsiner. De mest välbekanta torkade frukterna är russin, katrinplommon, dadlar, fikon och aprikoser. Andra torkad och ofta kanderade frukter är banan, mango, papaya och ananas som man kan hitta i butikerna som "hälsogodis". En variant av torkad frukt är suckat, det vill säga kanderade citrusfruktskal (se > Suckat). Läs mer, se respektive frukt och bär.

Hälsa/näring: När frukt torkas försvinner vatten och näringsvärdena koncentreras. Torkad frukt har därför högt energi­innehåll och sockerhalt. Torkade gojibär brukar framhävas för sitt höga näringsinnehåll, men de är inte speciellare än annan torkad frukt. En del näring försvinner dock vid torkning bland annat en del av C-vitaminet. Bästa resultat nås vid snabb intorkning av frukt.


SÅ ANVÄNDS TORKAD FRUKT

Numera konsumeras torkad frukt inte som ersättning för frukt under vinterhalvåret, utan som smaksättare av mat främst bakverk, eller som snacks. Torkad frukt är en praktisk energikälla i samband med friluftsliv när vikt och volym måste begränsas.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-05

Läs mer

Russin

Suckat

Om torkad frukt

Katrinplommon

Recept med Om torkad frukt

Det finns 7 recept med Om torkad frukt