Kalksten

Fotograf/bild: Jernkontoret

E170 Kalciumkarbonat

(kolsyrad kalk)

Engelsk översättning Calcium carbonate

E170 Kalciumkarbonat är ett vitt färgämne. Används även som surhetsreglerande medel. Kalciumkarbonat (kolsyrad kalk) är ett i naturen mycket vanligt salt som förekommer i kalkspat, kalksten, marmor och dolomit. Det är ett viktigt komponent i skal hos ägg, snäckor, skaldjur och pärlor. Kalcium är för människor ett essentiellt (livsnödvändigt) mineral (läs mer > Kalcium).

Framställning: Kalksten mals, upphettas till "bränd kalk". Vatten tillsätts vilket ger "släckt kalk". Koldioxid bubblas in i vätskan varvid kalciumkarbonat fälls ut.

Hälsa: Inga kända hälsorisker.


SÅ ANVÄNDS KALCIUMKARBONAT

Får användas till en rad livsmedel, som smaksatta syrade mjölk­produkter, läsk, desserter, glass, konfektyrer, tuggummi, konditori­varor, fiskrom, senap, soppor, såser, kosttillskott, spritdrycker, dekoration och överdrag, vissa frukostflingor, smaksatt smältost, gräddersättningsmedel och nudlar. Används industriellt i glass, bakverk, godis och vid framställning av vin. "Kalkning" förekommer i jordbruket och i sjöar för att motverka försurning.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07

Läs mer

Kalium

Färgtillsatser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj