Vitamin D

Fotograf/bild: Womans Way

Vitamin D

(D-vitamin D2 D3, solvitaminen, D-droppar, AD-droppar, kalciferol, ergokalciferol, kolekalciferol, ergokalciferol D2, kolekalciferol D3, engelska sjukan, rakit, benskörhet, osteomalaci)

Latin: calciferolum

Engelsk översättning vitamin D

Fransk översättning vitamine D

Italiensk översättning vitamina D

Tysk översättning Vitamin D

Spansk översättning vitamina D

D-vitamin (kalciferol = sammanfattande benämning på D-vitaminer) påverkar kroppens förmåga att tar upp kalcium och fosfat vilket reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. D-vitamin är fettlöslig vilket innebär att det fordras tillräckligt med fett i kosten för att tas upp av kroppen (läs mer > Vitaminer). Vi får i oss vitaminet på två sätt, dels via maten, dels bildas vitamin i huden när vi är ute i solen ("solvitaminen"). D-vitamin anges för alla livsmedel i näringdataregistret.

Förekomst solljus: Merparten av D-vitaminbehovet täcks av produktion i huden från solljus. Bildning av D-vitamin i huden minskar om huden är täckt, har mörk färg och om man sällan vistas ute vilket ofta gäller i högre åldrar. Under den mörka perioden november till mars är kroppen helt beroende av D-vitamin från maten och de förråd som byggts upp i levern.

Förekomst i mat: I mat tillgodogör vi oss två slags D-vitamin, dels D3 (kolecalciferol) från animalier, dels vitamin D2 (ergokalciferol) som främst förekommer i spannmål och svampar. Vitamin D i mat tillgodogör vi i oss främst från fisk som lax, sill och makrill. Även margarin, matfettsblandningar och mini-, lätt- och mellanmjölk är viktiga källor, eftersom de berikas med vitamin D. Det D-vitamin som används vid berikning kommer från fettet i fårull. Fettet innehåller samma ämne som finns i huden.


Förekomst D-vitamin µg/100 gram (µg = mikrogram = miljondels gram):

  • Mycket högt 20-100 µg > ål, gös, tilapia, abborre, skarpsill.  
  • Högt 7- > margarin, kantarell, laxfiskar, makrill.
  • Medel 1- > sill, vitfisk, fiskrom, äggula, berikad mjölk.
  • Lågt 0,5-  > nöt- och griskött, kräftor, räkor.
  • Obetydligt 0- > lamm, vilt, mejeri, bröd, grönt, frukt.

Internationella Enheter (EI): Vitamin D kan också anges i måttenheten Internationella Enheter, IE (engelska = International Units, IU). IE uttrycker den samlade biologiska inverkan av alla varianter av en viss vitamin. 1 IE = 0,025 mikrogram retinol. Omräkningstal mellan IE och vikt är olika för varje slag av vitamin.

Behov barn (D-droppar): Alla barn från 1 månads ålder upp till 2 år rekommenderas tillskott med 10 mikrogram vitamin D3 per dag i form av D-droppar. Förr fick barnen "fiskleverolja" (tran, läs mer > Flott, flottyr) vilket många äldre minns med avsky. Förr fanns också AD-droppar (A+D-vitamin) men Livsmedelsverkets rekommendation numera är att endast ge barn D-vitamin. Det har visat sig onödigt med A-vitamin eftersom svenska barn får i sig tillräckligt med vitamin A ändå (läs mer > A-vitamin). Vissa barn behöver fortsätta med D-droppar även efter 2 år. Det gäller barn som har mörk hudfärg, barn som sällan vistas utomhus, barn som inte får berikade produkter och barn som inte äter fisk. Barnavårdscentralerna ger råd.

Behov vuxna: Vitamin D är ett av de få vitaminer vi svenskar riskerar att få för lite av och vissa grupper kan därför behöva tillskott. Gravida som inte äter berikade livsmedel eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas att rådgöra med sin barnmorska om eventuellt behov av kosttillskott. Äldre som tillbringar lite tid utomhus kan behöva tillskott med 10-20 mikrogram vitamin D3 per dag beroende på kosthållning och utomhusvistelse. Behov av tillskott är större i Norrland än i södra Sverige.

Hälsa brist: Långvarig brist på D-vitamin kan orsaka "engelska sjukan" (rakit) hos barn, vilket visar sig som mjukt och missformat skelett, och benuppmjukning. Vuxna kan få benskörhet (osteomalaci)  Allvarlig brist på D-vitamin kan orsaka kramper, dock mycket ovanligt i Sverige. Personer med tarmskador kan behöva ett tillskott av D-vitamin.

Hälsa överdosering: Stora mängder D-vitamin är giftigt och kan leda till att man får för höga nivåer av kalcium i blodet, kalciuminlagring i njurarna och njursvikt. Man kan inte få i sig farliga mängder D-vitamin enbart via maten, men om man äter flera olika kosttillskott som innehåller D-vitamin kan man få för mycket. Vuxna bör inte få i sig mer än 100 mikrogram per dag enligt EFSA 2012.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Flott

Vitaminer

Livsmedelsverket

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj