Kalorimängden i kött varierar från lågt till högt, främst beroende på fettinnehåll. Utan fettkappa (fettkant) är kött i allmänhet magert (lågt kaloriinnehåll). Fett förekommer i form av fettkant som på kotletter, eller insprängt i köttet (melerat) till exempel i bogkött eller entrecôte. Framdelskött är generellt fetare än bakdelskött. Fläskkött är generellt kaloririkare än annat kött, främst på grund av fettmängd. Utan fett är också griskött väl så magert som annat kött. Viltkött är generellt magrare än tamkött.

Viktkoll: Det är svårt att bli tjock av kött och den bästa bantningsmetoden. Kött ger långtidsmättnad, vilket också fett gör, men fett är dubbelt så kaloririkt (läs mer > Mättnadskänsla). Bästa viktkollmetoden se > Dietmetoden. Fett ger god smak vid tillagning. Därför bör den som vill undvika kalorier, skära bort fettet först i samband med måltiden. Insprängt fett i köttet har marginell betydelse och kan bortses ifrån.

Energitäthet Kcal/100 gram (Läs mer > Kalorier i livsmedel).

  • Mycket lågt 0-50
  • Lågt 50-100
  • Medel 100-200
  • Högt 200-400
  • Mycket högt 400-884

Kött 95-260 Kcal/100 gram. Kalv- och viltkött är generellt magrast. Nedan ett urval. I övrigt se respektive vara.

  • Lamm 100-225
    Lammfilé 103
    Lammstek 133
    Lammkotlett utan fettkant 103
    Lammkotlett med fettkant 181
    Lammbog 221
  • Oxkött 105-210
    Oxfilé och biff utan fettkant 122
    Rostbiff 118
    Oxbringa 209
  • Kalv 95-190
    Kalvfilé 105
    Kalvkotlett 122
    Kalvbringa 190
    Kalvlägg (utan ytfett) 98
  • Gris 105-260
    Fläskfilé 107
    Skinka 123
    Fläskkotlett utan fettkant 103
    Fläskkotlett med fettkant 185
    Bogfläsk 253
  • Vilt 95-190
    Generellt magert, jämförbart med kalvkött.
  • Inälvor
    Blod 70
    Bräss 100
    Njure 115
    Lever 125

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

Läs mer

Kalorier

Mättnadskänsla

Dietmetoden

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj