Kalorimängden i köttprodukter varierar främst beroende på om det är en oblandad charkvara som färs, eller en uppblandad köttvara som korv. Beredningen har också betydelse. Färsk skinka innehåller cirka 74% vatten, kokt 70%, rökt 67% och lufttorkad 48%. Ju torrare vara desto mer kalorier per 100 gram. En mjuk svensk salami innehåller cirka 48% vatten, medan en fast italiensk innehåller cirka 28%. Per 100 gram får man sålunda 38% mer "innehåll" i den torra, vilket motiverar ett 38% högre pris per kilo. Eller om man så vill, man skall äta 28% mindre av den fasta för samma kalorimängd. Av samma skäl innehåller en torr korv mer fett och andra näringsämnen, vilket då beror på lägre vattenmängd.

Energitäthet Kcal/100 gram (Läs mer > Kalorier i livsmedel).

  • Mycket lågt 0-50
  • Lågt 50-100
  • Medel 100-200
  • Högt 200-400
  • Mycket högt 400-884

Köttprodukter 100-500 Kcal/100 gram. Nedan ett urval. I övrigt se respektive vara.

  • Oblandad chark 100-350
    Kassler 105
    Rökt skinka 140
    Bacon 345
  • Färs 175-250
    Blandfärs 205
    Lammfärs 180
    Fläskfärs 245
    Kycklingfärs 115
  • Matkorv 180-300
    Lågfettskorv 190
    Korv med 15% fett 200
    Korv med 20% fett 250
  • Påläggskorv 300-500
    Svensk salami 350
    Italiensk torr salami 485
  • Blandad chark 100-200
    Sylta 145
    Leverpastej 285
    Pölsa 190

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-03

 
Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj