Honung

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kolhydrater i livsmedel

(kolhydtathalt i livsmedel)

Kolhydrater i livsmedel (exklusive fibrer, viktprocent): Kolhydratandelen varierar från 0 till 100%. Vanligt socker består nästan till 100% av kolhydrater. Kraftigt sockersatta produkter som karameller och maräng får därför mycket höga värden. Hög andel finns även i många av våra spannmål som ris, mjöl och gryn, liksom i bröd. Notera att här anges andel kolhydrater exklusive fibrer. Medräknas fibrer, som också är kolhydrat, ökar värdena. Exempelvis innehåller hårt bröd vanligen runt 15% fibrer. Kött, fisk, mjölk och matfett innehåller inte kolhydrater. Många produkter ökar sin kolhydratandel när de "förädlas" till exempel yoghurt som smaksätts. Andelen är ofta hög i torr vara som vid tillagning sjunker på grund av vattenupptag, till exempel torkad pasta 70%, som efter att den kokts sjunker till 25%. För enskild vara se varan.

  • Mycket högt 60-100%  t.ex. socker, hårt bröd.
  • Högt 40-60%  t.ex. mjukt bröd.
  • Medel 20-40%  t.ex. lättsockrad sylt, äppelmos.
  • Lågt 5-20%  t.ex. frukt och bär.
  • Obetydligt 0-5%  t.ex. kött, fisk, ägg, mjölk.


Kolhydrater i olika livsmedel exklusive fibrer (viktandel):


Bröd 50-80%

  • Hårt bröd glutenfritt 70-80%
  • Riskakor, smörgåsrån ca 75%
  • Hårt bröd 60-70%
  • Skorpor 50-70%
  • Tacoskal 64%
  • Rågbröd 40-50%
  • Vitt bröd 40-55%

Bakverk 45-95%

  • Maräng 95%
  • Kex, rån 60-75%
  • Vetebröd 45-55%

Spannmål 25-90%

  • Mjöl, gryn 60-75%
  • Vällingpulver 50-60% (tillagad cirka 10%)
  • Ris torkad 75-80% (kokt 25-30%)
  • Pasta färsk ~35% (torkad ~70%, kokt ~25%) 
  • Frukostflingor 60-90%

Grönsaker, rotfrukter 1-50%

  • Äter, bönor, linser torkade 40-50% (kokta ~15%)
  • Ärter, bönor färska 5-10%
  • Lök ~5%
  • Kål 3-5%
  • Sallat, svamp, groddar 1-3% (linsgroddar 19%)
  • Grönsaksfrukter 1-3%
  • Stjälkgrönsaker 1-3% (majs ~20%)
  • Rotfrukter 5-15%
  • Nötter ~10%

Frukt och bär 5-20%

  • Torkad frukt 50-80%
  • Banan ~22%
  • Vindruvor, mango ~15%
  • Ananas ~12%
  • Äpple, plommon, apelsin, kiwi ~10%
  • Melon, citron, grapefrukt ~7%
  • Bär 5-10%
  • Oliver ~1%

Mejeri, matfett 0-25%

  • Gräddglass 15-25%
  • Mjölk 5% (= mjölksocker)
  • Kondenserad mjölk 10% (konserv 55% - sockrad)
  • Grädde, filmjölk 3-5%
  • Smör, margarin, ost 0-1%
  • Matolja 0%

Kött, fågel, fisk 0%

  • Korv 1-5% (mager 5-15%), isterband ~12%
  • Sylta 0-1%, pölsa ~7%

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-06

Läs mer

Kolhydrater

Kostfibrer i livsmedel

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj