Livsmedelstillsatser kan vara organiska ("naturliga") eller syntetiska (kemiskt framställda). Syntetiska livsmedelstillsatser måste vara godkända av EU för att få användas i livsmedelsindustrin (läs mer > se högerkolumnen). Livsmedelstillsatser i allmänhet är av följande slag.

  • Antioxidationsmedel hindrar fett från att härskna och fruktbaserade produkter från att missfärgas.
  • Bakpulver frigör gaser, som ökar varans volym.
  • Bärare underlättar användandet av andra tillsatser.
  • Emulgeringsmedel minskar ytspänning mellan icke blandbara ämnen, vilket gör blandningen stabil.
  • Enzymer påskyndar kemiska reaktioner.
  • Fuktighetsbevarande som förhindrar uttorkning eller förbättrar upplösning av pulver i vätska.
  • Fyllnadsmedel som bidrar att öka varans volym.
  • Färgämnen tillför eller återställer färg hos livsmedel.
  • Förtjockningsmedel gör tunnflytande varor trögflytande t.ex. ketchup.
  • Gaser, annat än luft, som används för att driva ut varan ur en förpackning eller för att skydda varan t.ex. mot syreangrepp.
  • Geleringsmedel ger geleaktig konsistens motsvarande gelatin (som inte räknas som tillsats).
  • Klumpförebyggande medel gör pulver klumpfritt även om det utsätts för fukt och mer "lättrunnet".
  • Komplexbildare som bildar kemiska komplex med metalljoner (? Menyse saknar närmare förklaring).
  • Konserveringsmedel ökar hållbarheten och minskar risken för uppkomst av giftiga ämnen.
  • Konsistensmedel håller frukt och grönsaker fasta och spröda, eller medverkar till att stabilera varan.
  • Mjölbehandlingsmedel för bättre bakegenskaper.
  • Modifierad stärkelse är kemiskt behandlad stärkelse. Används som konsitensgivare.
  • Skumbildande medel ger en homogen blandning.
  • Skumdämpningsmedel förhindrar eller dämpar skumbildning.
  • Smakförstärkare förstärker smak eller lukt.
  • Smältsalter ger jämn fördelning av fett o.d. i ost.
  • Stabiliseringsmedel gör varan homogen avseende färg och konsistens, bevarar varans egenskaper.
  • Surhetsreglerare färändrar varans surhetsgrad.
  • Syror gör varor surare, gör den syrliare.
  • Sötningsmedel ger söt smak. Som livsmedelstillsats räknas inte t.ex. vanligt socker eller honung (råvara).
    Sötningsmedel får inte används i barnmat.
  • Ytbhandlingsmedel ger blankt eller skyddande yta.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-07

Läs mer

Färgtillsatser

Konserveringstillsatser

Tillsatta antioxidanter

Tillsatta konsistensgivare

Tillsatta sötningsmedel

Surhetsregulatorer

Klumpförebyggande medel

Smakförstärkare

Ytbehandlingsmedel

Aromtillsatser

Övriga tillsatser

Om tillsatser i mat

Om tillsatser i dryck

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj