buteljer

Om buteljvatten

(mineralvatten, kolsyrat vatten, bordsvatten)

Buteljerat vatten kan vara kolsyrat eller icke kolsyrat och smaksatt eller icke smaksatt.

  • Karaktär och smak: Förekommer med eller utan kolsyra. Smak naturellt vatten = 0, ibland med lätt metallisk ton. Vanlig smaksättning är citron. Många andra (syntetiska) smaker förekommer av mango, hallon, grapefrukt, jordgubbe, ananas, äpple, päron med flera.
  • Alternativ vara: Kranvatten eller sodastream om man vill ha bubbel (= miljövänligt).
  • Försäljning: Buteljvatten säljs vanligen i plastflaskor i storlekarna 33 cl, 50 cl, 1-2 liter. Burk förekommer.
  • Jämförpris: Från mycket lågt (5-10 kr/L) till högt (20-25 kr/L). Normalpriset för en 1,5-literflaska är 5-10 kr/liter (= mycket lågt pris). Storförpackning är lönsamt. En 50 cl-flaska kostar 2-3 gånger mer än stor flaska, 15-20 kr/liter (= medelpris) och en 33 cl-flaska är 4-5 gånger dyrare, 20-25 kr/liter (=högt pris). Prisskillnaden mellan olika smaker och varumärken är gaska låg, bortsett från importerade märken som till exempel San Pellegrino, som brukar ha högt pris. Läs mer > Om prisjämförelser.
  • Förvaring: Oöppnad flaska i rumstemperatur. Mycket lång hållbarhet.

Regler för tillverkning av olika slags vatten:

  • Mineralvatten är salt- och kolsyrehaltigt vatten från hälsobrunn eller vattentäkt som uppfyller särskilda krav på kvalitet. Förr "dracks brunn" av hälsoskäl, men dagens mineralvatten dricks för smakens skull.
  • Källvatten skall tappas direkt från en underjordisk källa och får inte innehålla andra tillsatser än kolsyra, ej heller transporteras med tankbil. Namn som "naturellt" eller "naturligt källvatten" får inte användas, däremot "naturell" om vattnet inte är smaksatt.
  • Naturligt mineralvatten skall innehålla naturliga mineralsalter och liksom källvatten, tappas direkt från källan och endast kolsyra får tillsättas.
  • Övriga vatten får kallas bordsvatten, kolsyrat bordsvatten, vichyvatten och sodavatten. Ofta tappas dessa vatten från det kommunala vattennätet.

Miljö: Produktion och transport av buteljvatten är slöseri med miljöresurser när det finns tillgång till rent, rinnande (kran-)vatten, vilket de flesta har i Sverige. Hälften av försäljningen av icke alkoholhaltiga drycker i Europa och USA är kolsyrade. Med hjälp av en så kallad sodastream kan den miljömedvetne enkelt kolsyra sitt eget vatten och spara pengar. För den som gillar smaksatt vatten eller läsk av något slag är det inte lika enkelt att vara miljömedveten, även om man själv på olika sätt kan smaksätta sitt vatten. Som försvar av av köpt vatten, kan man påtala att öl, vin och annan dryck har likartad miljöpåverkan. Bäst är att alltid dricka bra kranvatten (gäller även för hälsa, viktkontroll och god ekonomi).


SÅ ANVÄNDS BUTELJERAT VATTEN

Buteljvatten används naturell eller smaksatt som bordsvatten eller läskande dryck.

Medelsvenssons dryckesvanor (liter/år):

Per capita liter

1960

1980

2000

2008

60>08
Buteljvatten

5

7

8

11

+108%


©
Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12

Läs mer

Om kolsyrat vatten

Om prisjämförelser

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj